SARS-Cov-2: Απαντήσεις σε 18 απορίες για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων


Τους δισταγμούς των γονέων θα καταρρίψουν η ενημέρωση και η αποσαφήνιση κάθε στοιχείου για τον εμβολιασμό των παιδιών. Οι Διεθνείς Οργανισμοί Αξιολόγησης ενέκριναν για τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών τα εμβόλια που έχουν παραχθεί με τη μεθοδολογία mRNA, Comirnaty της Pfizer/BioNTech και εμβόλιο Spikevax της Moderna. Έγκριση έλαβε από τον ΕΜΑ η χορήγηση του εμβολίου Comirnaty σε παιδιά ηλικίας 5- 11 ετών σε διαφορετική δόση (10 mcg).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλύτερη προστασία για τα παιδιά που πλήττονται περισσότερο αυτή τη στιγμή ζητά ο ΠΟΥ

Ασφάλεια:

Ο ταχύς ρυθμός παραγωγής τους οφείλεται στην πρόοδο της τεχνολογίας, παγκόσμια συνεργασία των επιστημόνων, στην ισχυρή χρηματοδότηση, τον μεγάλο αριθμό των εθελοντών και τη μείωση των σταδίων της γραφειοκρατίας. Όλοι οι όροι τηρήθηκαν αυστηρά

Τεχνολογία:

Τα mRNA εμβόλια δεν περιέχουν ιό, αλλά μια σειρά πληροφοριών (μήνυμα) για να εκπαιδεύσουν τα κύτταρά μας να φτιάξουν μια πρωτεΐνη (την πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού), που θα ενεργοποιήσει το ανοσιακό σύστημα για την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων

Λόγοι εμβολιασμού:

στόχος είναι η προστασία του ίδιου, της σχολικής κοινότητας καθώς η συνέχεια των δραστηριοτήτων του ενδοσχολικά και εξωσχολικά. Κατά κανόνα, ο κίνδυνος για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Σπάνια στα παιδιά εμφανίζεται το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid, ενώ ιδιαίτερα απασχολεί και η παραμονή συμπτωμάτων μετά από νόσο, για πολλές εβδομάδες (long covid).

Προστασία των γύρω:

Στόχος είναι η μείωση της ενδοοικογενειακής μετάδοσης. Ο εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων προστατεύει τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας που ενδεχομένως δεν έχουν αναπτύξει ικανοποιητική ανοσία στον εμβολιασμό. Επίσης, «πέφτει» η πιθανότητα της διασποράς του ιού στην κοινότητα και εμποδίζει την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα-Τα εμβόλια Covid-19 που γίνονται το απόγευμα φαίνεται να γεννούν περισσότερα αντισώματα

Ο ρόλος του βάρους:

Ναι. Οι μελέτες των εμβολίων έχουν βασιστεί στην ηλικιακή ομάδα του παιδιού και την ωριμότητα του ανοσιακού συστήματος να ανταποκριθεί στον εμβολιασμό και όχι στη σωματική του διάπλαση ή άλλους αναπτυξιακούς δείκτες.

Αλλεργίες:

Οι συνήθεις αλλεργίες σε τροφές, φάρμακα, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, χρωστικές, νυγμούς εντόμων, δεν αποτελούν αντενδείξεις. Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας στα συστατικά των mRNA εμβολίων (πολυαιθυλενογλυκόλη Peg και το πολυσορβικό 80). Παιδιά με ιστορικό αλλεργίας παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για παρακολούθηση μετά τον εμβολιασμό για 30 λεπτά.

Χορήγηση του αντιπυρετικού:

Δεν ενδείκνυται προληπτικά γιατί μπορεί να μειώσει την ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού. Εφόσον το παιδί παρουσιάσει πυρετό ή μυαλγίες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να του χορηγηθεί αντιπυρετικό/παυσίπονο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγώνας δρόμου για νέα γενιά εμβολίων

Νόσηση ή εμβολιασμός;

Με το εμβόλιο προστατεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της νόσου. Άλλωστε και η ανοσία απ’ τη φυσική νόσο μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Μετά τη νόσηση:

Ο βαθμός προστασίας από φυσική λοίμωξη διαφέρει. Το εμβόλιο προσφέρει ισχυρότερη και ευρύτερη ανοσία.

Επίδραση στο DNA του παιδιού:

Το mRNA εμβόλιο δεν μπορεί να αλλάξει το ανθρώπινο DNA. Το mRNA δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου που βρίσκεται το DNA.

Γονιμότητα ή έμμηνος κύκλος στις νεαρές έφηβες:

Το μόριο των εμβολίων mRNA καταστρέφεται μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στον οργανισμό και αποβάλλεται από το σώμα. Δεν υπάρχει καμία βιολογική σύνδεση εμβολίου και γονιμότητας και δεν έχει διαπιστωθεί βλαπτική επίδραση απ’ το εμβόλιο στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Νόσηση απ’ το ίδιο το εμβόλιο:

Το εμβόλιο δεν περιέχει ζωντανό ιό. Επομένως, δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη και νόσο.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε παιδιά και εφήβους σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ που έχουν αρχίσει νωρίτερα τον εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες και όσες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί είναι ανάλογες των γνωστών εμβολίων. Μάλιστα οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών (τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες) που διαρκούν περίπου 24 ώρες είναι λιγότερο συχνές σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε εφήβους και ενήλικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντατικολόγοι: Ανυπόστατα όσα λέγονται για διακρίσεις ασθενών στις ΜΕΘ

Βλάβη στην καρδιά:

Σε σπάνιες περιπτώσεις τα m-RNA εμβόλια έχουν συσχετιστεί με φλεγμονή του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι συχνότερες σε αγόρια ηλικίας 12 έως 29 ετών και εμφανίζονται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η νόσος αυτοπεριορίζεται. Τα συμπτώματα είναι: πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα παλμών. Στη σπάνια αυτή περίπτωση, χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό και συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας. Υπογραμμίζεται ότι η νόσος Covid προκαλεί πολλαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας.

Παρενέργειες μετά από χρόνια

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων παρουσιάζονται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγησή τους. Τα mRNA εμβόλια καταστρέφονται απ’ τον οργανισμό μέσα σε ώρες, αφού δώσουν το «μήνυμα» για την παραγωγή αντισωμάτων. Κανένα συστατικό του εμβολίου δεν αθροίζεται στον οργανισμό για να συνδεθεί με μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια.

Άλλοι εμβολιασμοί

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν εμποδίζει τη χορήγηση των άλλων εμβολίων παιδιών και εφήβων. Μπορούν να γίνουν όλα με διαφορά λίγων ημερών ή ακόμα και ταυτόχρονα. Δεν ισχύει συγκεκριμένο μεσοδιάστημα μεταξύ των εμβολίων.

Μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού

Τα εμβολιασμένα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, της υγιεινής των χεριών και της καθαριότητας του χώρου για την προστασία του ίδιου του παιδιού και του περιβάλλοντός του.

Επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τα εμβολιασμένα παιδιά που έχουν έρθει σε επαφή στο σχολείο με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού υποβάλλονται σε προληπτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), 2 φορές και ειδικότερα, την ημέρα 0 έως 1 και την ημέρα 7 μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα, δεδομένης της σημαντικά μειωμένης πιθανότητας μόλυνσής τους από τον ιό. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα

20 views0 comments