Kαπα Research: Τι πιστεύουν οι Ελληνες για την εξάπλωση του κορονοϊού


Οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν αρκετά για τον κορονοϊό ενώ σε σημαντικό βαθμό έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους. Οι περισσότεροι εκφράζουν φόβους για να μην νοσήσει κάποιο άτομο από το στενό τους περιβάλλον ενώ κρίνουν πως τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του είναι θετικά. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε και έδωσε στη δημοσιότητα η Kαπα Research.«Ναι» στα περιοριστικά μέτρα Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της μελέτης, το 80% των Ελλήνων επισημαίνει πως η αντίδραση της πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην πανδημία ήταν η σωστή, ενώ μόνο ένα 17% φαίνεται πως πιστεύει το αντίθετο. Το ίδιο θετική είναι η άποψη του κόσμου και για τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η πολιτεία όπως η αναστολή λειτουργίας σχολείων, πανεπιστημίων, παιδικών χαρών κ.α., αφού το 86% των πολιτών πιστεύει πως ήταν αναγκαία. Οι Έλληνες, σε ποσοστό 8%, υποστηρίζουν πως μάλλον ήταν υπερβολικά, ενώ ένα 4% τα θεωρεί ξεκάθαρα υπερβολικά.

Στην ερώτηση των δημοσκόπων αναφορικά με τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας στην κρίση του κορονοϊού, το 68% των πολιτών εξηγεί πως είναι λογικές, ενώ μόνο ένα 29% τονίζει πως είναι υπερβολικές.

Από τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, προκύπτει μεταξύ άλλων πως οι Έλληνες φοβούνται σημαντικά μήπως νοσήσει κάποιο από τα μέλη της οικογένειας τους. Στο ερώτημα, το 43% των πολιτών απαντά «αρκετά», το 33% «πολύ», ενώ μόλις το 23% των πολιτών υπογραμμίζει πως δεν έχει κάποια ανησυχία γι’ αυτό.

Και πόσο άλλαξε η καθημερινή ζωή Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που αξίζει να αναδειχθεί, είναι το γεγονός πως έχει επηρεαστεί σημαντικά η καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το 59% των ερωτηθέντων απαντά «πολύ» και «αρκετά», ενώ το 40% «λίγο» ή «καθόλου». Πιο συγκεκριμένα όμως, οι περισσότεροι Έλληνες επισημαίνουν πως δεν σκέφτονται πια να παρακολουθήσουν ένα καλλιτεχνικό ή αθλητικό γεγονός, ή μια έξοδο σε εστιατόρια, ταβέρνες ή καφετέριες. Οι περισσότεροι αποφεύγουν την χρήση των μέσων μεταφοράς, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που ακύρωσαν διακοπές -έστω και ολιγοήμερες- εξαιτίας του Covid-19.

Αρκετοί άνθρωποι έχουν περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, ενώ οι θρησκευτικές και αθλητικές συνήθειες, όπως και η επικοινωνία με τους γύρω, είναι αυτά που τους απασχολούν λιγότερο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Kαπα Research. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως προς το παρόν, οι Έλληνες τονίζουν ότι η εμφάνιση του κορονοϊού στην χώρα μας δεν έχει επηρεάσει το εισόδημα του νοικοκυριού τους. Σε ποσοστό 57%, οι ερωτηθέντες δεν πιστεύουν πως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ σε ποσοστό 39% θεωρούν πως υπάρχει αντίκτυπος. Θετικοί και για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου Μεγάλο τμήμα της δημοσκόπησης που εκπόνησε η Kαπα Research καταπιάνεται και με την άποψη των πολιτών για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με βάση τα στοιχεία, οι περισσότεροι κρίνουν θετικά το γεγονός, με μόνο ένα 26% να αντιμετωπίζει αρνητικά το πρόσωπό της. Η νέα πρόεδρος εμφανίζεται πιο δημοφιλής ανάμεσα στις γυναίκες (63%), την ηλικιακή ομάδα των 55+ (65%) και τους ψηφοφόρους της ΝΔ (72%) και του Κινήματος Αλλαγής (67%). Οι ερωτηθέντες απάντησαν επίσης πως η νέα πρόεδρος κατά τη θητεία της οφείλει να δώσει προτεραιότητα στην τήρηση του Συντάγματος και την εφαρμογή των νόμων (46%), όπως, επίσης, και στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας και των διεθνών της συμμαχιών (38%). Σε τελική ανάλυση, όσον αφορά τη θητεία του απερχόμενου προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, το 54% των Ελλήνων θεωρεί πως είχε θετικό αποτύπωμα στη χώρα, ενώ όπως αποδεικνύεται οι μεγαλύτερες ηλικίες τον θεωρούσαν πιο δημοφιλή.

Πηγή: huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα

0 views0 comments