Bloomberg : Ο κίνδυνος να νοσήσετε από κοροναϊό μπορεί να βρίσκεται στα γονίδιά σας

Τα γονίδια ορισμένων ανθρώπων μπορεί απλώς να τους κάνουν πιο ευάλωτους σε σοβαρές ασθένειες, ενώ άλλων μπορεί να προσφέρουν αντίσταση.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο, στο οποίο επιχειρείται να δοθεί η “απάντηση του ενός εκατομμυρίου” όπως είπε πρόσφατα και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δηλαδή, γιατί κάποιοι βιώνουν τον κοροναϊό ως ένα ήπιο κρυολόγημα, άλλοι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα και άλλοι νοσούν βαριά και πεθαίνουν, φιλοξενεί το ειδησιογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, “γνωρίζουμε ότι η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα όπως η υπέρταση, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην προσβολή από τον ιό του Covid-19. Αλλά αυτές από μόνες τους δεν εξηγούν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων.

Αυτό που ίσως θα βοηθούσε και μάλιστα όχι μόνο για την προστασία όσων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά και στην επιτάχυνση της θεραπείας και της εξεύρεσης των κατάλληλων φαρμάκων, θα ήταν η μελέτη της γενετικής συμπεριφοράς του ιού και των ατόμων που είναι πιο ευαίσθητα στο SARS-CoV-2.

«Τι είναι αυτό που κάνει μερικούς ανθρώπους πολύ άρρωστους και άλλους σχεδόν καθόλου άρρωστους; Οι απαντήσεις θα προκύψουν από έρευνες σε δύο πεδία», λέει ο Kári Stefánsson, επικεφαλής της deCODE Genetics, θυγατρικής της Amgen Inc. στην Ισλανδία, η οποία έχει πραγματοποιήσει μερικές από τις πιο εκτεταμένες μελέτες του ιού μέχρι σήμερα. Το ένα είναι η γενετική ανάλυση του ίδιου του ιού: ορισμένα στελέχη κάνουν άλλους ανθρώπους λιγότερο και άλλους περισσότερο άρρωστους, λέει. Το άλλο: η μοναδική γενετική δομή κάθε ατόμου που πάσχει από την ασθένεια.

  • Τα γονίδια ορισμένων ανθρώπων μπορεί απλώς να τους κάνουν πιο ευάλωτους σε σοβαρές ασθένειες, ενώ άλλων μπορεί να προσφέρουν αντίσταση.

Ορισμένες γενετικές παραλλαγές, ειδικά σε γονίδια που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, φαίνεται να προδιαθέτουν τους ανθρώπους σε έναν αριθμό άλλων μολυσματικών ασθενειών. Μια μελέτη του 2017 εξέτασε 23 κοινές λοιμώξεις, όπως ανεμοβλογιά, έρπητα ζωστήρα κα. και εντόπισε  γονίδια που φαίνεται να σχετίζονται με αρκετές από αυτές.

Ο Stefánsson και άλλοι επιστήμονες υποπτεύονται ότι οι ανθρώπινες γενετικές παραλλαγές μπορεί να διαδραματίζουν παρόμοιο ρόλο σε άτομα που πάσχουν από Covid-19. Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για αυτό με το νέο κοροναίό. Ο υποδοχέας που εκμεταλεύεται για να διεισδύσει στα κύτταρα-υποδοχείς, που ονομάζεται ACE2, μπορεί να υπάρχει σε ποικίλους αριθμούς σε διαφορετικά άτομα με βάση τη γενετική τους σύνθεση καθώς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα φάρμακα που παίρνουν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν ενταθεί οι προσπάθειες να μελετηθούν οι γενετικοί παράγοντες της αντίδρασης του ανθρώπινου σώματος στον ιό. Το Host Genetics Initiative, για παράδειγμα, είναι μια συνεργασία εκατοντάδων επιστημόνων σε δεκάδες ιδρύματα που διεξάγουν περισσότερες από 100 μελέτες που στοχεύουν στην εξέταση της γενετικής σύνθεσης των ατόμων που έχουν προσβληθεί από το SARS-CoV-2. “Είναι σαφές ότι δεν καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στις ανταποκρίσεις των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιο του Covid-19”, δήλωσε ο Eric Topol, διευθυντής του Scripps Research Translational Institute στη Λα Χόγια της Καλιφόρνια. “Πέρα από θεωρίες, υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα μέχρι τώρα.”

Η ελπίδα είναι ότι τέτοια στοιχεία θα είναι σύντομα διαθέσιμα. Η φαρμακευτική εταιρεία Amgen εργάζεται για την ανάπτυξη νέων θεραπειών της ασθένειας του κοροναϊού με την χρήση αντισωμάτων που επιτίθενται στον ιό. Η έρευνα της deCODE θα υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια, παρέχοντας γενετικές πληροφορίες από ασθενείς που είχαν προηγουμένως προσβληθεί. Η εταιρεία ανάλυσης του DNA καταναλωτών 23andMe Inc. επίσης, χρησιμοποιεί την τεράστια ποσότητα γενετικών δεδομένων που έχει συγκεντρώσει, στην έρευνα για αποκωδικοποίηση του τρόπου λειτουργίας του ιού. Η εταιρεία θα ερευνήσει δεδομένα πελατών που έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της και θα αναζητήσει ομοιότητες μεταξύ εκείνων που ασθένησαν σοβαρά.

Οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει να προσδιορίζουν στοιχεία για το ποιος είναι πιο ευάλωτος. Μερικοί συγκεντρώνονται στο ανοσοποιητικό σύστημα και την αντίδρασή του στις λοιμώξεις ως πιθανή αιτία σοβαρής νόσου. Καθώς το σώμα καταβάλλει έντονη προσπάθεια για να καταπολεμήσει το νέο ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσει υπερβολική αντίδραση -αυτό που είναι γνωστό ως «καταιγίδα κυτοκίνης»- προκαλώντας παράπλευρες βλάβες που μπορεί να είναι μεγαλύτερες από εκείνες που προκαλεί ο ίδιος ο ιός.

«Αν μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν «καταιγίδες κυτοκίνης», μπορούμε να τους υποστηρίξουμε καλύτερα», δήλωσε ο Akiko Iwasaki, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου Yale. «Δεν έχουμε ορθολογικό τρόπο σχεδιασμού θεραπειών. Δίνουμε τα ίδια φάρμακα σε όλους, ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθούν. Αν μπορέσουμε να φτάσουμε σε μοριακό επίπεδο κατανόησης, μπορούμε να γίνουμε πολύ πιο αποτελεσματικοί».

Τα παιδιά, με λιγότερο ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι λιγότερο ευάλωτα. Τα στοιχεία από το deCODE δείχνουν ότι οι γυναίκες ενδέχεται επίσης να εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα λιγότερο συχνά. Αυτοί που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι ηλικιωμένοι ενήλικες και άτομα με καταστάσεις που συνδέονται με φλεγμονή. Πολλές από αυτές τις καταστάσεις έχουν επίσης ένα γενετικό συστατικό.

Οι γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 4.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με το Covid-19 τον Μάρτιο, καθώς η πόλη περιόριζε την κίνηση προσώπων για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Οι άνω των 65 ετών ή οι σημαντικά υπέρβαροι, με επιπλέον 80 έως 100 κιλά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Η κατάσταση ασθενών με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και ενδείξεις φλεγμονής σε εργαστηριακές εξετάσεις ήταν πιθανότερο να επιδεινωθεί.

Η πιο εκπληκτική παρατήρηση ήταν η έντονη τάση της κατάστασης των παχύσαρκων ασθενών να εξελίσσεται σε κρίσιμη, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Christopher Petrilli, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Οι υπέρβαροι ασθενείς που ήταν κάτω των 60 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο από τους πιο αδύνατους στην ίδια ηλικία, ενώ οι παχύσαρκοι είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν εντατική φροντίδα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα αποτελέσματα έχουν νόημα επειδή η παχυσαρκία είναι μια προφλεγμονώδης κατάσταση: Τα άτομα που έχουν επιπλέον βάρος έχουν υψηλότερα επίπεδα ανοσοαπόκρισης και φλεγμονής, είπε ο Petrilli.

Τρεις από τους πιο ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρές ασθένειες έχουν όλοι γενετικό παράγοντα: υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διαβήτης.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, που παρακολουθεί στενά ανθρώπους που πέθαναν από το Covid-19, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 90% είχε και άλλα υποκείμενα νοσήματα. Οι πιο συνηθισμένες είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, που βρέθηκε στο 56% των 10.834 θανάτων έως τις 13 Απριλίου, διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη και καρδιακές παθήσεις.”

Πηγή: Economico.gr / healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

19 views0 comments