6 αποκαλυπτικά γραφήματα για τη σωτήρια δράση των εμβολίων

Μειώνονται μολύνσεις, νοσηλείες και θάνατοι στις ομάδες ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί παρά το τρίτο και τέταρτο κύμα της πανδημίας που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Τα αποκαλυπτικά γραφήματα των Financial Times (FT).

Μπορεί τα κρούσματα μόλυνσης από κορωνοϊό να βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς την περασμένη εβδομάδα μόνο μολύνθηκαν 5,2 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως, όμως στις χώρες που πραγματοποιούνται αποτελεσματικά προγράμματα εμβολιασμού σώζονται ζωές, όπως φαίνεται από τα αποκαλυπτικά γραφήματα που παρουσιάζουν οι Financial Times. Παρά τα ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, είναι πλέον ξεκάθαρο πως στις χώρες όπου τα κρούσματα μειώνονταν τους τελευταίους μήνες, τα εμβόλια έσωσαν ζωές, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στις χώρες που εξακολουθούν να αγωνίζονται για να καταστείλουν το τρίτο ή τέταρτο κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με την ανάλυση των FT, ο ρυθμός των μολύνσεων, των νοσηλειών και των θανάτων κινούνται χαμηλότερα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες όπου έχουν πραγματοποιηθεί και οι περισσότεροι εμβολιασμοί, σε σχέση με τους νεότερους σε ηλικία ανθρώπους που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν εμβολιαστεί. Και αυτό ασχέτως του ιικού φορτίου και των μεταλλάξεων. Αντιθέτως, προ των εμβολίων, οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες έβλεπαν συνεχώς τον ρυθμό των μολύνσεων να μειώνεται βραδύτερα απ’ ότι οι μικρότερες ηλικιακά ομάδες. Φυσικά, οι προκλήσεις συνεχίζονται ενώ σε μεγάλα τμήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου όπου τα εμβόλια είναι σπανιότερα, πολλά εκατομμύρια ανθρώπων θα συνεχίσουν να κινδυνεύουν τους επόμενους μήνες, αλλά στις χώρες που έχουν εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους υπάρχουν κάποιες επιφυλακτικές ενδείξεις πως μπορεί να έρχεται το τέλος της Covid. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, ο ρυθμός των κρουσμάτων, των εισαγωγών σε νοσοκομεία και των θανάτων μειώνεται σταθερά από τον Ιανουάριο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, κάτι που δείχνει πως τα περιοριστικά μέτρα βοήθησαν ώστε να μειωθούν οι μολύνσεις. Ωστόσο, η ομάδα που εμφάνισε την μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση και στις τρεις περιπτώσεις ήταν αυτή των ηλικιωμένων που έχουν εμβολιαστεί.

Η επίπτωση της απόφασης της Βρετανίας να δώσει πρόσβαση στα εμβόλια αναλόγως ηλικίας είναι εμφανής στο διάγραμμα, καθώς κάθε ηλικιακή ομάδα που μπορούσε να εμβολιαστεί έβλεπε το μερίδιο των κρουσμάτων της να μειώνεται. Το μερίδιο των κρουσμάτων στις μεγάλες ηλικίες έχει μειωθεί έως 80% από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί.

Αντίστοιχα είναι τα σημάδια του εμβολιασμού και στη Γαλλία. Ο ρυθμός των μολύνσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε λίγο τον Μάρτιο, αλλά αυξήθηκε με πολύ βραδύτερο ρυθμό στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες είχαν γίνει οι περισσότεροι εμβολιασμοί. Επίσης, οι θάνατοι συνέχισαν να μειώνονται μεταξύ των ηλικιωμένων, παρά την αύξησή τους μεταξύ των νέων.

Σημειώνεται πως στη Γαλλία -αλλά και σε άλλες χώρες- η νέα έξαρση της πανδημίας προκλήθηκε από τη βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία μέχρι τον Μάρτιο ήταν αυτή που κυριαρχούσε σε όλη την Ευρώπη και πλέον επεκτείνεται στη Βόρεια Αμερική.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, η βρετανική παραλλαγή απείλησε προς στιγμήν το εντυπωσιακό πρόγραμμα εμβολιασμού, αλλά, όπως και στην περίπτωση της Γαλλίας, τα στοιχεία υποδηλώνουν πως τα εμβόλια εμφανίσουν τις επιθυμητές επιδόσεις. Αν και η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει στείλει περισσότερους στο νοσοκομείο, ωστόσο η αύξηση αυτή παρατηρείται λόγω των νεαρής ηλικίας ατόμων, ενώ οι νοσηλείες των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων συνεχίζουν να μειώνονται.

Εν τω μεταξύ, η Χιλή δοκιμάζεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, που συνέπεσε με τους ταχείς εμβολιασμούς με το κινεζικό εμβόλιο Sinovac. Ωστόσο και εδώ τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα δίνουν ελπίδες για τα εμβόλια, αφού οι νοσηλείες στις μονάδες εντατικής θεραπείας υπερδιπλασιάστηκαν μεν στους νεότερους ηλικίας ενήλικες, αλλά μειώθηκε στις ηλικιακές ομάδες που έχουν μπει σε προτεραιότητα για εμβολιασμό.

Πηγές: Euro2day, iatronet.gr


Δείτε περισσότερα νέα

11 views0 comments