4 σημάδια ότι ίσως έχετε έλλειψη βιταμίνης D

H βιταμίνη D έχει αναδειχτεί σε σημαντικό σύμμαχο για την υγεία μας συνολικά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Πρόκειται για μια βιταμίνη που οι δράσεις της και ο τρόπος που θωρακίζει τον οργανισμό ερευνώνται αυτή τη στιγμή από σημαντικές επιστημονικές ομάδες και κάθε έρευνα φέρνει στο φως ένα ακόμη αναπάντεχο όφελος από την επάρκειά της στον οργανισμό.  Έχει αποδειχτεί πλέον επιστημονικά πως η βιταμίνη D, όταν λαμβάνεται ειδικά σε περιπτώσεις έλλειψης, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού.

Ωστόσο, παρότι είναι τόσο σημαντική, η έλλειψη βιταμίνης D παρουσιάζεται όλο και συχνότερα ακόμη και σε μεσογειακούς λαούς όπως ο δικός μας. Τα καλά νέα είναι πως μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει τυχόν ανεπάρκειά της, ωστόσο ο οργανισμός έχει και μερικούς "δικούς του" τρόπους να μας χτυπάει το καμπανάκι για σημαντικές ελλείψεις στον οργανισμό. 

Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης D;

Αρρωσταίνετε συχνά 

Η βιταμίνη D ελέγχει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τις λοιμώξεις στον οργανισμό. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι που παρουσιάζουν ανεπάρκεια ή έλλειψη D είναι οι πρώτοι που θα "αρπάξουν" κάθε ιό που κυκλοφορεί! 

Νιώθετε συχνά κουρασμένοι και πονάνε οι μύες σας-χωρίς να έχετε γυμναστεί 

Το αδικαιολόγητο αίσθημα κόπωσης μπορεί να έχει πολλές αιτίες, και η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να είναι μία από αυτές. Μελέτες έχουν δείξει πως η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κόπωση και πονοκεφάλους, με αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής. 

Πονάνε τα κόκαλα και η πλάτη σας

Η βιταμίνη D συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην απορρόφηση του ασβεστίου. Ο πόνος στα οστά και την πλάτη μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψή της στο οργανισμό, όπως φέρνουν στο φως νεότερες μελέτες.

Έχετε κακή διάθεση χωρίς εμφανή λόγο

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει επίσης συνδεθεί με εμφάνιση κατάθλιψης, ειδικότερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικία. Μελέτη βρήκε πως η χορήγηση βιταμίνης D σε ανθρώπους που παρουσιάζουν έλλειψη συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, καθώς και τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης που παρουσιάζεται τους χειμερινούς μήνες. 

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.  Για την αντιμετώπιση της έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης D, η Uni-Pharma, κυκλοφορεί το συμπλήρωμα διατροφής D3fix. Ανάλογα με τις ανάγκες χορήγησης σε βιταμίνη D, προτείνεται η χορήγηση των D3fix 1200IU και D3fix Extra 2000IU με 60 διχοτομούμενα δισκία για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας και το D3fix Max των 4000IU με 60 διχοτομούμενα δισκία, για την αντιμετώπιση της έλλειψης σε βιταμίνη D. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε και το D3fix Ultra των 10.000IU με 30 διχοτομούμενα δισκία για την αντιμετώπιση της έλλειψης ή ανεπάρκειας σε βιταμίνη D. Πηγή: capital.gr


Δείτε περισσότερα νέα

106 views0 comments