110.000 εμβόλια θα προμηθευτεί η Ευρώπη για την ευλογιά των πιθήκων


Στην προμήθεια 110.000 εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων προχωρά η Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει παραδόσεις των εμβολίων έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου.

Όπως αναρτήθηκε από τον λογαριασμό της στο twitter, η κ. Κυριακίδου έκανε δηλώσεις πριν την συνεδρίαση του Συμβουλίου των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο, τονίζοντας: «σήμερα θα υπογράψω συμφωνία για αγορά 110.000 εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων για να μπορούν να εφοδιαστούν τα κράτη-μέλη, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν στα τέλη Ιουνίου».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα έχουν εντοπιστεί σχεδόν 900 κρούσματα στην ΕΕ και 1.400 διεθνώς. Για πρώτη φορά αξιοποιούνται πόροι του κοινού προϋπολογισμού, κάτι που δεν είχε συμβεί με τα εμβόλια έναντι του covid-19, αφού είχαν αποπληρωθεί μεμονωμένα από τα κράτη μέλη. «Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε κονδύλια της ΕΕ προκειμένου να αγοράσουμε εμβόλια τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να διανείμουμε στα κράτη μέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά η Επίτροπος. Αλληλέγγυα θα πρέπει να είναι στο εγχείρημα αυτό τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με την Επίτροπο, η οποία σχολίασε ότι «αυτό δείχνει τι μπορούμε ( να κάνουμε) όταν συνεργαζόμαστε και τη δύναμη που έχει η ύπαρξη των δομών ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα σε μια κρίση όπως αυτή που έχουμε τώρα».

Όπως τόνισε η Επίτροπος, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα διερευνήσουν τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν κατά το σημερινό συμβούλιο «για τους επερχόμενους μήνες, το φθινόπωρο και το χειμώνα». Η ίδια τάχθηκε υπέρ μιας παγκόσμιας στρατηγικής για την υγεία για μια συλλογική διαχείριση του προβλήματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ η ευλογιά των πιθήκων δεν ενδημεί, αλλά η πλειοψηφία των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στη Δυτική Ευρώπη. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 259 κρούσματα στην Ισπανία, 191 στην Πορτογαλία και 113 στην Γερμανία κ.ά. Κατά τους επιστήμονες η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλεί μικρότερη θνητότητα από την κοινή ευλογιά, με νόσηση δύο έως τεσσάρων εβδομάδων. Το δε εμβόλιο κατά της ευλογιάς μπορεί να προστατεύσει. Όσο για τα συμπτώματα είναι δυνατόν να εμφανιστούν μετά από πέντε ή ακόμη και 21 ημέρες μετά τη μόλυνση. Συνήθως ο μολυσμένος εμφανίζει μείγμα πυρετού, πονοκεφάλων, μυϊκών πόνων, οσφυαλγίας, ρίγη, εξάντλησης και διογκωμένων λεμφαδένων. Έως τώρα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Ισπανία και η Δανία, ανακοίνωσαν εθνικά σχέδια για την αγορά εμβολίων. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα

3 views0 comments