Υπογράφηκε το Μνημόνιο για τη διάθεση ακριβών φαρμάκων από τα Φαρμακεία

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα Φαρμακεία.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τη διάθεση από τα Φαρμακεία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους για ογκολογικούς ασθενείς και ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, υπογράφηκε από τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Απόστολο Βαλτά.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, το Μνημόνιο αυτό "συνιστά μια εξέλιξη σημαντική τόσο για την Δημόσια Υγεία όσο και για το Φαρμακευτικό Κλάδο".

Σύμφωνα με τους Έλληνες Φαρμακοποιούς του ΠΦΣ, με την συνεργασία αυτή "συμμετέχουν αποφασιστικά στην εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών με βαριές παθήσεις επιπλέον δε εξασφαλίζουν την αναγκαία στήριξη και ενημέρωση για την ορθή λήψη των φαρμάκων και την αποφυγή συμβάντων που εγκυμονεί η απουσία φαρμακοποιού από την αλυσίδα διάθεσης των Φαρμάκων".

Υλοποιώντας τις αποφάσεις της Γ.Σ. του Κλάδου που πραγματοποιήθηκε στις 22/9/2019, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο αποτυπώνει όλες τις προϋποθέσεις που ετέθησαν σε αυτήν.

Το Μνημόνιο προβλέπει, όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, "τη θεσμοθέτηση επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών για το έργο της διάθεσης των συγκεκριμένων ΦΥΚ, μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου. Με τη ρύθμιση αυτή αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται για πρώτη φορά επιστημονική αμοιβή για τους φαρμακοποιούς και αυτό είναι μια θεσμική κατάκτηση κάτι που είναι θεσμοθετημένο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Η απόφαση για την επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία, συμβάλλει στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ασθενών στο Φάρμακο τους με την ασφάλεια που παρέχει το φαρμακείο και η επιστημονική επάρκεια του Φαρμακοποιού. Η συμφωνία αποδεικνύει την αναγκαιότητα της συνεργασίας των επιστημονικών φορέων με την Πολιτεία προς όφελος της Δημόσιας Υγείας, του Ασθενή και των Επιστημόνων Υγείας.

Πηγή: iatropedia.gr


Δείτε περισσότερα

7 views0 comments