Τρομάζουν τα χιλιάδες κρούσματα στην Αττική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη αυστηρότερα μέτρα καθώς φαίνεται τις επόμενες ημέρες τα νέα κρούσματα να είναι στα επίπεδα των 1000.

Στα περίπου 3600 υπολογίζονται τα ενεργά καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού στην Περιφέρεια Αττικής, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ κατά τις τελευταίες 10 ημέρες, γεγονός που πλέον αναμένεται να δώσει κίνητρο για πιο αυστηρά μέτρα. Είναι πολύ πιθανόν την Παρασκευή η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί νέα μέτρα, με βάση και την πορεία των κρουσμάτων.

Σημαντική επίσης θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία συνεδριάζει με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλειο Κικίλια, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Χαρδαλιά, τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον Καθηγητή, Σωτήριο Τσιόδρα, για θέματα της αρμοδιότητάς τους“.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι συνολικά από τα 7070 νέα κρούσματα του τελευταίου δεκαήμερου στην Επικράτεια, πάνω από το 50% καταγράφονται στην Αττική η οποία φαίνεται και να οδηγεί την έξαρση της επιδημίας, όταν πριν από 3 μήνες αντίστοιχο ρόλο είχε η περιοχή της Θεσσαλονίκης και γενικά της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με κύκλους των επιδημιολόγων, η υποεπιτροπή των οποίων σήμερα θα συσκεφθεί ώστε να αναθεωρήσει και το χάρτη της χώρας με βάση τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, η τάση των κρουσμάτων παραμένει ανοδική και μένει να δούμε πως θα επιδράσουν τα υπάρχοντα μέτρα που αφορούν στο λιανεμπόριο. Η υψηλή θετικότητα που παρουσιάστηκε χθες και ήταν 3,6%, αν διατηρηθεί, σημαίνει μια δραματική ανατροπή της ήπιας πορείας της επιδημίας.

Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες 7 ημέρες παρατηρούμε 300 κρούσματα περισσότερα κατά μέσο όρο σε σχέση με πριν από 2 εβδομάδες καθώς και ότι τα τεστ κορονοϊού των τελευταίων 7 ημερών είναι τα περισσότερα μέσα στο 2021.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1261 νέα κρούσματα κορονοϊού. Τελευταία φορά που είχαμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων ήταν στις 29 Δεκεμβρίου του 2020 όταν εντοπίστηκαν 1045 θετικά περιστατικά κορονοϊού. Θυμίζουμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν στις 12 Νοέμβρη (3.316).

Παρατηρώντας επίσης τον 7ημερο κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων, διαπιστώνουμε μία ταχεία αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σήμερα ο μέσος όρος κρουσμάτων για τις τελευταίες 7 ημέρες φτάνει τα 799 και πρόκειται για τον μεγαλύτερο 7ημερο μέσο όρο κρουσμάτων μέσα στο 2021. Επίσης σε μία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 46,3% (26 Ιανουαρίου: 546 κρούσματα)

Διαβάστε επίσης: Θεοδωρίδου: Αδικαιολόγητος ο πανικός για τα μεταλλαγμένα στελέχη και τα εμβόλια

Σημαντικό ρόλο στον αριθμό των κρουσμάτων διαδραματίζει και ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται. Όπως φαίνεται από τον 7ημερο κυλιόμενο μέσο όρο των τεστ κορονοϊού, τις τελευταίες 7 ημέρες γίνονται περί τα 3 χιλιάδες περισσότερα τεστ σε σχέση με τα 4 προηγούμενα 7ήμερα:

5 Ιανουαρίου: 16.737 τεστ 12 Ιανουαρίου: 21.214 τεστ 19 Ιανουαρίου: 21.689 τεστ 26 Ιανουαρίου: 20.583 τεστ 2 Φεβρουαρίου: 24.790 τεστ Ας σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των τεστ που έχουν διενεργηθεί από την 1η Ιανουαρίου ως χθες 2 Φεβρουαρίου είναι 24.822. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα