Το Υπ. Υγείας διαθέτει 1 εκατ. ευρώ για να επιτάξει ξενοδοχεία – καραντίνες

Τη δέσμευση 1 εκατ. ευρώ το οποίο θα διατεθεί προς την αναγκαστική διάθεση καταλυμάτων για να φιλοξενούν κρούσματα κορονοϊού αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας.

Στη δέσμευση 1 εκατ. ευρώ από τη συνολική ενίσχυση 40 εκατ. ευρώ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προχωρά το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων εξ αιτίας της αναγκαστικής διάθεσης αυτών και την μετατροπή τους σε καραντίνες. Βέβαια η ενδεχόμενη δαπάνη για την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο του όποιου ξενοδοχείου, θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε στις 10/7 και είναι χαρακτηριστική η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη δέσμευση ξενοδοχείου στη Μύκονο.

Σύμφωνα με την απόφαση το Δημόσιο προχωρά στη δέσμευση ξενοδοχείου 3 αστέρων 15 δωματίων καθώς διαπίστωσε την αδυναμία αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού με διαφορετικό τρόπο, όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμμετοχή από τουριστικά καταλύματα στην περιοχή του νησιού της Μυκόνου στην «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσφορά τουριστικών καταλυμάτων (κύριων ή μη κύριων) προς μίσθωση για την αντιμετώπιση ενδεχομένων κρουσμάτων COVID-19».

Με βάση την απόφαση το τουριστικό κατάλυμα διατίθεται αναγκαστικά στο Δημόσιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα  προς τον σκοπό της κάλυψης αναγκών δημόσιας υγείας και συγκεκριμένα της προσωρινής στέγασης και των παρεπόμενων αναγκών σίτισης και καθαριότητας φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19.

Διαβάστε επίσης: Πόσο αποτελεσματική ήταν η εκστρατεία προληπτικών μέτρων δημόσιας υγείας κατά την πανδημία

Η αξία της αποζημίωσης του τουριστικού καταλύματος, υπολογίζεται ανά δωμάτιο και διαμορφώνεται σε 50 ευρώ ανά ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης, και 15 ευρώ ανά ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά. Το ανωτέρω τουριστικό κατάλυμα δεσμεύεται αποκλειστικά για τη φιλοξενία κρουσμάτων του ιού COVID-19 και ατόμων που φροντίζουν ή συνοδεύουν τα άτομα αυτά.

Αναφορικά με τη σίτιση των διαμενόντων θα πρέπει να τηρούνται τα οριζόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για κάθε επιχείρηση που συνεργάζεται με το κατάλυμα και τα γεύματα θα διανέμονται αποκλειστικά από το προσωπικό του καταλύματος στους διαμένοντες.

Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα ισχύος του μέτρου της αναγκαστικής διάθεσης, ήτοι από 10.07.2020 έως και 30.09.2020 και καταβάλλεται από το Υπουργείο Υγείας εντός 30 ημερών μετά τη λήξη του μέτρου της αναγκαστικής διάθεσης.

Η απόφαση σημειώνει ότι το κατάλυμα θα πρέπει να τηρεί σε όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της αναγκαστικής διάθεσης, τις νόμιμες για τη λειτουργία του προϋποθέσεις, σύμφωνα με την κείμενη τουριστική και υγειονομική νομοθεσία καθώς και Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.

Επίσης για τους σκοπούς δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας, η διεύθυνση του τουριστικού καταλύματος οφείλει να τηρεί αρχείο των μελών προσωπικού και όλων των ατόμων που διέμειναν στο τουριστικό κατάλυμα- όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail), ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές τυχόν κρούσματος COVID-19, που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

2 views0 comments