Το διάγγελμα Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό είχε αποδέκτες κυρίως τον Ερντογάν και τη Μέρκελ

Το πλαίσιο και οι όροι του διαλόγου.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είχε δύο μηνύματα με αποδέκτες τον Ερντογάν και τους ισχυρούς της διεθνούς κοινότητας κυρίως το Βερολίνο:

  1. Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά απαντά: «Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα». Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.

  2. Η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχτεί διάλογο σε συνθήκες απειλών, εκβιασμών και εκφοβισμών. Ούτε την επιθυμία του Ερντογάν – και όσων την αποδέχονται –  ο Ελληνοτουρκικός διάλογος να γίνει στη βάση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή πριν από την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη χθεσινή παρέμβαση του για τις εξελίξεις στην περιοχή έθεσε ταυτόχρονα το πλαίσιο και τους όρους για να προσέλθει η Ελλάδα σε ένα διάλογο με την Τουρκία, ενώ παράλληλα η Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο επιχειρεί να ενεργοποιήσει το διεθνή παράγοντα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να προλάβει τις διεργασίες των επόμενων ωρών και ημερών καθώς επίκειται τηλεφωνική συνομιλία της Άγκελας Μέρκελ –τουλάχιστον αυτό επιδιώκει η γερμανική πλευρά- με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προσδοκίες της Ελλάδας από ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλία

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε και η πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή κατόπιν αιτήματος της ελληνικής και κυπριακής πλευράς.

  • Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, ενώ την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας μεταβαίνει στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου εξέφρασε χθες την υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα για το δικαίωμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών της.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δείχνει να ποντάρει σε διπλωματικό επίπεδο στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσδοκά στη στάση της Γαλλίας, καθώς οι σχέσεις της τελευταίας είναι ιδιαιτέρως εχθρικές με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Το τουρκικό μήνυμα για διάλογο με όρους …γαλάζιας πατρίδας

Χθες, εν μέσω εθνικιστικών κραυγών, πολεμικών ιαχών, προκλήσεων και απειλών από τον τουρκικό τύπο, κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς παράγοντες στην Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, εφαρμόζοντας λογική μαστιγίου και καρότου, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου αλλά με όρους αποδοχής από την Ελλάδα της τουρκικής στρατηγικής της «γαλάζιας πατρίδας»!

Είχε προηγηθεί το μήνυμα Ερντογάν πως μέχρι τότε η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα σχέδιά της, δηλαδή να προχωράει σε παράνομες, προκλητικές και επιθετικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ακόμα πιο προκλητικά δήλωσε πως το Oruc Reis θα έχει ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια 1750 χιλιομέτρων μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Ελληνοτουρκικό διάλογο και παρέμβαση του ΝΑΤΟ θέλουν οι Γερμανοί

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να επισημανθεί ότι η Γερμανία μέσω του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Στέφεν Ζάιμπερτ, τάχθηκε υπέρ του διμερούς διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών τους, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον αν η κα Μέρκελ θα έχει επικοινωνίες με τον κ. Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

  • Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, κάτι που δείχνει ότι η Γερμανία δεν ήθελε την υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.

Επιπλέον ο γερμανικός τύπος σε δημοσιεύματά του τηρεί ίσες αποστάσεις τόσο από Ελλάδα όσο και από Τουρκία κάνοντας λόγο για εκατέρωθεν «μη ρεαλιστικές, μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» από Αθήνα και Άγκυρα και κατατάσσοντας Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία στο «αντιτουρκικό στρατόπεδο» θέτει θέμα αξιοπιστίας σε μια διαμεσολάβηση της ΕΕ για να αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο, προκρίνοντας μια παρέμβαση του ΝΑΤΟ, το οποίο σημειωτέον παίζει ρόλο Πόντιου Πιλάτου και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε γι’ αυτό τον ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας”

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόταν όταν δήλωσε πως «στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.

Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.

Διαβάστε επίσης: Ο Μακρόν έστειλε το Ναυτικό του στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλευρό της Ελλάδας

Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.

  • Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο. Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Πηγή: economico.gr


Δείτε περισσότερα

8 views0 comments