Το δεύτερο κύμα της πανδημίας φοβίζει τους ειδικούς: Το μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα

Η πρόταση (και οι αιχμές) του Ηλία Μόσιαλου.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήρθε και η έντασή του, ειδικά στην Αττική, φοβίζει τους ειδικούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τους επιστήμονες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στην πρώτη της φάση, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Ηλίας Μόσιαλος, κρούουν σήμερα -σε διαφορετική διάσταση ο καθένας- τον κώδωνα του συναγερμού.

Σ. Τσιόδρας: Στο “πορτοκαλί” η Αττική

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την διάρκεια της πρωινής τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, ήταν ιδιαίτερα σαφής σε ότι αφορά την Αττική. Και είπε καθαρά ότι χρειάζονται νέα μέτρα:

«Έχουμε», είπε, «ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό. Στην Ελλάδα, ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο».

«Στο χάρτη θετικότητας», εξήγησε, «η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί».

Για το σύστημα υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε: «Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς. Αυτός  είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής».

Ηλίας Μόσιαλος: Χρειάζεται εθνικό σχέδιο

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτήσή του στα social media επισημαίνει  ότι για να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown απαιτείται εθνικό σχέδιο και πολυεπίπεδη διαχείριση. Εμμέσως, δε, αφήνει και αιχμές για τους χειρισμούς και αποφάσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναλυτικά, ο Ηλίας Μόσιαλος γράφει:

«Η αλλαγή της πορείας της επιδημίας στην Ελλάδα ήταν εμφανής εδώ και εβδομάδες.

Για αυτό και κατ’ επανάληψη είχα τονίσει την ανάγκη για εθνικό σχέδιο για πολυεπίπεδη διαχείριση για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στα πλαίσια αυτά, κατέθεσα πρόσφατα σαν παράδειγμα, και το πλαίσιο λήψης μέτρων 5 επιπέδων της Ιρλανδίας. Ένα πλαίσιο που δείχνει μια συνεκτική κατεύθυνση λήψης αποφάσεων ανάλογα με το σχετικό ρίσκο, έτσι ώστε όλοι να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει.

Πως, αν υπερβούμε συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, επηρεάζεται ο τρόπος διαχείρισης της διασποράς στο σύνολο ή σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Είχα τονίσει, επίσης, την ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη και συντονισμένη δράση της πολιτείας με τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς και τους πολίτες. Με λήψη επιπλέον μέτρων όσον αφορά στις συγκοινωνίες, για παράδειγμα με περισσότερα δρομολόγια και μικρότερη πληρότητα. Πλάνο που να συμπεριλαμβάνει τις μαζικές συγκεντρώσεις και συναθροίσεις, ειδικά σε κλειστούς χώρους, όπως και την ανάγκη για ρυθμίσεις και επέκταση της τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

Σήμερα ανακοινώθηκαν μέτρα και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Το εθνικό σχέδιο όμως πρέπει να συγκροτηθεί με διεπιστημονική προσέγγιση και με την συνδρομή όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Διαβάστε επίσης: Ηλίας Μόσιαλος: Το σχέδιο της Ιρλανδίας για τον κορωνοϊό, με 5 επίπεδα συναγερμού [γράφημα]

Η διαχείριση της πανδημίας δεν πρέπει να είναι μόνο το σύνολο των αντανακλαστικών κινήσεων λόγω της δυναμικής εξέλιξης της διασποράς της νόσου.

Χρειάζεται πρόγραμμα, παρακολούθηση, δυνατότητα πρόβλεψης των εξελίξεων και λήψη οριζόντιων μέτρων δημόσιας υγείας, όταν χρειάζονται, χωρίς εξαιρέσεις.

Έτσι θα αποφύγουμε ένα νέο καθολικό lockdown». Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

83 views0 comments