Τι δείχνει έρευνα για την απώλεια όσφρησης σε ασθενείς με COVID-19


Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι είχαν χάσει την όσφρησή τους. Όπως βρέθηκε, αυτοί οι ασθενείς είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν ήπια εξέλιξη, αν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο UC San Diego Health και δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου στο ιατρικό περιοδικό International Forum of Allergy & Rhinology. Συνολικά, πήραν μέρος 169 ασθενείς, οι οποίοι επισκέφθηκαν το νοσοκομείο και βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό, το χρονικό διάστημα μεταξύ 3 Μαρτίου και 8 Απριλίου.

Συνολικά, δεδομένα για την όσφρηση και τη γεύση ελήφθησαν από 128 ασθενείς, από τους οποίους 26 (ποσοστό 20,1%) χρειάστηκαν νοσηλεία. Βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι αν ένα μολυσμένο άτομο με Covid-19 που παρουσιάσει απώλεια όσφρησης γεύσης είναι πιθανότερο να παρουσιάσει ήπια συμπτώματα, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι υποκείμενοι παράγοντες κινδύνου. Τέτοιοι παράγοντες είναι η μεγάλη ηλικία και υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια πνευμονική νόσος, σοβαρές καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και παχυσαρκία. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε επίσης: Ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα;


Δείτε περισσότερα

9 views0 comments