Τιμητική διάκριση Έλληνα επιστήμονα από τη Βασίλισσα της Αγγλίας


O ελληνικής καταγωγής Δρ. Μενέλαος Πάγκαλος, ο οποίος είναι επικεφαλής ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων της AstraZeneca έλαβε πρόσφατα την τιμητική διάκριση του ιππότη από τη Βασίλισσα της Αγγλίας για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην επιστήμη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δρ. Πάγκαλος έχει καταφέρει να βελτιώσει κατά 5 φορές το ποσοστό επιτυχίας στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων της AstraZeneca. Δηλαδή, βελτίωσε κατά 5 φορές τον αριθμό των νέων μορίων, που προχωρούν από την προκλινική έρευνα έως την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ.

Ακόμη, έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προώθηση εταιρικών σχέσεων ανοιχτής καινοτομίας σε ολόκληρη τη βιομηχανία της Βρετανίας, συμβάλλοντας στη συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών με μη κυβερνητικές οργανώσεις και πάνω από 200 ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ο ίδιος δήλωσε για τη διάκρισή του: «Νοιώθω ταπεινότητα και τιμή, λαμβάνοντας αυτό το βραβείο και αισθάνομαι απίστευτα τυχερός που εργάστηκα μαζί με τόσους πολλούς ταλαντούχους συναδέλφους και συνεργάτες στη διάρκεια της καριέρας μου. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να γίνει εφαρμοσμένη έρευνα και τα clusters βιοεπιστημών όπως αυτή του Cambridge οδηγούν στη σύγκλιση της επιστημονικής καινοτομίας και του ταλέντου, επιτρέποντάς μας να μετατρέψουμε καλύτερα την επιστήμη σε φάρμακα που αλλάζουν τη ζωή».

Ο Δρ Πάγκαλος είναι μέλος της Academy of Medical Sciences, της Royal Society of Biology στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Μετέχει στο Medical Research Council, συν-προεδρεύει της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου για τις Επιστήμες της Ζωής, για την Καινοτομία, την Κλινική Έρευνα και τα Δεδομένα (Life Sciences Council Expert Group on Innovation, Clinical Research and Data) και είναι μέλος του συμβουλίου υλοποίησης της Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακόμη, μετέχει στα συμβούλια του Ινστιτούτου Francis Crick, της Σχολής Επιχειρηματικών Σχολών του Πανεπιστημίου του Cambridge και της Dizal Pharma και είναι μέλος της Επιτροπής Royal Society’s Science, Industry and Translation Committee.

Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και είναι κάτοχος τιμητικών πτυχίων από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και το Imperial College London. Το 2019, ο Δρ. Πάγκαλος έλαβε το βραβείο του Ερευνητή της Ελληνικής Prix Galien.

Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα εδώ

46 views0 comments