Τεχνολογία mRNA: Μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού, τι;

Μία ακόμη προφανής χρήση, μεταξύ άλλων, της τεχνολογίας mRNA είναι η μάχη ενάντια στον καρκίνο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ολοκληρώθηκε η τελική 3η φάση των ελέγχων η οποία έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna ξεπερνά το 90%, η επιστημονική κοινότητα πανηγύριζε και ο δρ. Άντονι Φάουτσι έστελνε χαμογελαστά emojis στους δημοσιογράφους. Έξι και πλέον μήνες μετά, η τεχνολογία mRNA, εκτός από τον οργανισμό μας, μοιάζει να έχει μπει για τα καλά και στη ζωή μας.

Το εκπληκτικό αυτό ποσοστό επισφραγίστηκε σε διάφορες μελέτες, στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και αλλού. Η τεχνολογία mRNA, παρά τις αμφιβολίες για το κατά πόσο θα παρείχε σημαντική προστασία απέναντι σε μια μεταδοτική ασθένεια μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, ικανοποίησε και εξέπληξε ακόμη και τους πιο διστακτικούς. O διαβιβαστής RNA, ή mRNA, η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια, μπορεί να είναι νέα στο παγκόσμιο κοινό, οι επιστήμονες όμως στοιχηματίζουν σε αυτή εδώ και δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άμεσα διαθέσιμα και τα Pfizer και Moderna για τους 18-29 ετών


Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Εμβόλιο AstraZeneca-Πότε δεν πρέπει να χορηγείται-Νέες οδηγίες


Πλέον αυτά τα στοιχήματα αρχίζουν να αποφέρουν κέρδος και όχι μόνο απέναντι σε μια πανδημία που έχει σκοτώσει εκατομμύρια μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Η ίδια προσέγγιση, η οποία οδήγησε σε εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια απέναντι στον νέο ιό, δείχνει υποσχόμενα αποτελέσματα ενάντια σε παλιούς εχθρούς όπως ο HIV και μολύνσεις που απειλούν βρέφη και νέα παιδιά. Επίσης δοκιμάζεται για θεραπείες καρκίνου, όπως το μελάνωμα και οι όγκοι στον εγκέφαλο. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης αυτοάνοσων, ενώ εξετάζεται ως μια πιθανή εναλλακτική για τη γονιδιακή θεραπεία για δυσάρεστες καταστάσεις όπως η δρεπανοκ