Τελείωσε η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C


Επιτέλους, έπειτα από σχεδόν 10 μήνες και την αλλαγή δύο κυβερνήσεων, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C – χωρίς βέβαια να δώσει λεπτομέρειες αφού η συμφωνία είναι μυστική.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι επιτεύχθηκε μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των φαρμάκων, σε σχέση με τις τιμές, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, που διεξήγαγε η προηγούμενη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, που είχε ορίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, αναφέρει η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αναδιοργάνωσε τη διαδικασία, θέτοντάς τη σε νέες βάσεις και την επανεκκίνησε για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C.

Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκε επίσης η αναδρομική ισχύς της εν λόγω συμφωνίας από Ιούλιο του 2019, προκειμένου να διασφαλιστούν οι εκπτώσεις (πέραν των προκαθορισμένων, clawback και rebate) και η μείωση του κόστους για το 2ο εξάμηνο του 2019.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε γνωστό ότι η επόμενη κατηγορία φαρμάκων, για την οποία θα γίνει διαπραγμάτευση είναι οι ανοσοσφαιρίνες. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς, που διατρέχουν κίνδυνο λοίμωξης λόγω ανεπάρκειας αντισωμάτων ή πάσχουν διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα

5 views0 comments