Τα 4 κριτήρια για την σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κοροναϊού

Βασικά κλειδιά ο περιορισμός της μετάδοσης αλλά και ένα οργανωμένο ΕΣΥ

Αν καταφέρναμε να πετύχουμε στη συνεχόμενη ανακοίνωση μηδενικών νέων κρουσμάτων κοροναϊού για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ή αν είχαμε ανακαλύψει το εμβόλιο ή τη θεραπεία, τότε θα ήμασταν έτοιμοι να άρουμε όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα, οι Έλληνες επιστήμονες και η Κυβέρνηση έχουν θέσει 4 σημαντικά κριτήρια για να πετύχουμε έστω μια μερική άρση των περιορισμών.

Ειδικότερα όπως επεσήμανε χθες ο υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας:

  • Το πρώτο κύριο κριτήριο είναι η μεταδοτικότητα για άρση των μέτρων και ήδη υπάρχει συζήτηση της επιστημονικής κοινότητας με την Κυβέρνηση. Βασικός αριθμητικός δείκτης για τον υπολογισμό είναι το R0 που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο. Δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα και έχει ένα R0 πάνω από το 2, θα κολλήσει ο ένας τουλάχιστον άλλους δύο. Το R0 στην Πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα που σημαίνει ότι η νόσος φθίνει, σβήνει δηλαδή και τελικά εξαφανίζεται.

  • Το δεύτερο κριτήριο είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και έγιναν και ακόμα περισσότερες ενέργειες και ενδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο.

  • To τρίτο, κριτήριο είναι να ελέγχεις εστίες αναζωπύρωσης του ιού ακόμα καλύτερα. Και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις, όσο πλησιάζεις αυτούς τους μικρούς αριθμούς, τόσο καλύτερα μπορεί να ελέγξεις τέτοιες εστίες αναζωπύρωσης του ιού.

  • Το τέταρτο είναι η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε, και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να πει. «Όλοι λένε ότι υποκαταγράφουμε τον ιό αρκετές κλίμακες, αλλά κανείς δεν έχει δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Και είναι τεράστια η ετερογένεια της νόσου, αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη. Θα το έχετε δει, θα το έχετε παρακολουθήσει» σημειώνει εδώ ο κ. Τσιόδρας.

Τονίζει ακόμη ότι εμείς έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες. Αυτό μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία. Εξαρτάται από το επίπεδο διασποράς στον πληθυσμό, εξαρτάται από τις ασυμπτωματικές μορφές, όπως ακούγεται και γράφεται από όλους. «Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες, ίσως μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μία καλύτερη εικόνα».

«Ότι ανάλογα με την αντοχή του συστήματος υγείας το οποίο μπορεί να είναι στο 30% αυτή τη στιγμή, αν δεις ότι γρήγορα αυτό διπλασιάζεται, λες «πρέπει να τραβήξω τα λουριά» για να μπορέσω να συγκρατήσω αυτή την κατάσταση, η οποία θα μου διαλύσει το σύστημα υγείας, θα με οδηγήσει σε πολλούς θανάτους, τραγικούς θανάτους, σε πολλούς ανθρώπους που νοσούν».

Ιδιώτες γιατροί

Προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ, στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προχθές το βράδυ δίνεται έμφαση στην προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών γιατρών να εργαστούν σε νοσοκομεία.

Ειδικότερα στο 14ο Άρθρο αναφέρονται τα εξής: Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας λόγω της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, όλα τα δημόσια νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύνανται να συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς, παθολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους, παιδίατρους ή ιατρούς με εξειδίκευση στη Μ.Ε.Θ., με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για διάρκεια έως 2 μήνες, με δυνατότητα παράτασης της συνεργασίας για δύο 2 ακόμη μήνες.

Η μηνιαία αμοιβή των ιατρών καθορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ. Η εν λόγω αμοιβή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

9 views0 comments