Τα κορονο-ομόλογα προκρίνει το Ινστιτούτο των Γερμανών εργοδοτών


Υπέρ της έκδοσης κορονο-ομολόγων και κατά των πιστοληπτικών γραμμών στήριξης από τον ESM τάσσεται το προσκείμενο στους Γερμανούς εργοδότες Ινστιτούτο IW της Κολωνίας, μια πρόταση που έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία έχει προκαλέσει ρήξη και εντάσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε, με πρόσφατη την επιστολή εννέα χωρών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- που ζητούν αλληλεγγύη.

Το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) της Κολωνίας εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν οικονομικά καλύτερα το ένα το άλλο στην κρίση του κορονοϊού. Το συμπέρασμα της -αδημοσίευτης ακόμα- έρευνας, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας «Die Welt», είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM) είναι επικίνδυνη. Γι' αυτό και οι ερευνητές του IW αποτρέπουν από τη χρήση του. Αυτό το συμπέρασμα είναι πολιτικά ευαίσθητο, διότι μέχρι τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εστιάζει ακριβώς σε αυτή τη δυνατότητα.

Στην ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της συντηρητικής εφημερίδας "Die Welt", οι οικονομολόγοι του IW εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να αλληλοϋποστηριχθούν οικονομικά στην κρίση του κορονοϊού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των προληπτικών πιστωτικών γραμμών του EMΣ είναι υπό τις τρέχουσες συνθήκες επικίνδυνη. Προειδοποιούν μάλιστα ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, τέτοια δάνεια θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση των πληττομένων χωρών. Οι προληπτικές γραμμές στήριξης από τον ΕΜΣ, γνωστές ως ECCL («Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Προϋποθέσεων») πρέπει να επιστρέφονται εντός δύο ετών, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

«Η χρήση προληπτικών πιστωτικών γραμμών από τον ΕΜΣ είναι πολύ προβληματική υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, διότι αυτές οι πιστωτικές γραμμές έχουν βραχυπρόθεσμες προθεσμίες και πρέπει να εξοφλούνται σύντομα», δήλωσε ο Γιούργκεν Μάτες, επικεφαλής του τμήματος Διεθνoύς Οικονομίας του IW. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των πληττομένων χωρών. Αντί αυτών συνιστώνται στους πολιτικούς πιο μακροπρόθεσμες βοήθειες.

«Οι πληττόμενες χώρες πρέπει να βοηθηθούν με πολύ πιο μακροπρόθεσμα δάνεια και μεταβιβάσεις», υπογράμμισε ο Μάτες. Οι οικονομολόγοι του IW θεωρούν επομένως πως τα ομόλογα κορονοϊού είναι το καταλληλότερο μέσο για να αποτραπεί μια νέα κρίση του ευρώ. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τα κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα και ευνοούν τη χρήση του ΕΜΣ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Die Welt / akioe.gr


Δείτε περισσότερα

67 views0 comments