Σύσταση ΕΜΑ: «Όχι» σε δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca αν εμφανιστούν θρομβώσεις


Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της νόσου COVID-19 δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα που παρουσίασαν θρόμβους στο αίμα με χαμηλά αιµοπετάλια μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η σύσταση αυτό γίνεται εν μέσω μια συνεχούς αξιολόγησης σπάνιων, αλλά σοβαρών περιστατικών θρομβώσεων που ενδεχομένως συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca (Vaxzevria), αλλά και της Johnson & Johnson, όπως σημειώνει το Reuters.

Ειδικότερα, η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) συνιστά στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας τα εξής:

  • Δεν πρέπει να χορηγούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε οποιονδήποτε εμφάνισε θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.

  • Θα πρέπει να ελέγξουν για σημάδια θρόμβων αίματος σε οποιοδήποτε άτομο έχει χαμηλά αιμοπετάλια αίματος εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

  • Θα πρέπει να ελέγξουν για σημάδια χαμηλών αιμοπεταλίων σε οποιοδήποτε άτομο που έχει θρόμβους αίματος εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

  • Θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς που έχουν θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό, λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα.

Ο ΕΜΑ υπογραμμίζει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται για ενδείξεις θρομβώσεων για περίοδο τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ συστήνει όσοι εμβολιάζονται να έχουν πλήρη γνώση των πιθανών παρενεργειών, ώστε να μπορούν να λάβουν άμεση εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, τα «ύποπτα» συμπτώματα είναι: