Σύντομα στη χώρα φτηνά και αξιόπιστα τεστ για κορονοϊό

Το Κράτος μεριμνά έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα σημεία όπου ο πολίτης να μπορεί να κάνει τα τεστ χωρίς επιβάρυνση, αναφέρει ο Υφυπουργός Υγείας.

Την επάρκεια των τεστ για την επιβεβαίωση κρουσμάτων κορονοϊού επανέλαβε χθες ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Επειδή οι ανάγκες για να διαπιστωθεί σε τι ποσοστό υπάρχει διασπορά του ιού στον Ελληνικό πληθυσμό είναι μεγάλη, είναι αναγκαία και η συνεργασία με τα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου εφόσον διαπιστώνεται ότι απαιτείται να γίνει το τεστ αυτό γίνεται χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη, και η επιβάρυνση θα αφορά μόνο τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει για μια ακόμα φορά να τονίσουμε ότι υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στην χώρα και δεν πρόκειται, εφόσον χρειαστεί, κανένας συμπολίτης μας να μείνει χωρίς τεστ», αναφέρει ο υφυπουργός.

Επίσης χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι δρομολογείται ρύθμιση που θα προβλέπει ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο.

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στον έλεγχο του πληθυσμού ο οποίος θα πρέπει μετά την καραντίνα επιστρέφει στην κοινότητα έχοντας επιβεβαιωθεί ότι έχει απαλλαγεί από τον ιό. Ειδικότερα σε σχέση με τους υγειονομικούς, ανέφερε ότι προβλέπεται και είναι μέσα στα κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών, γιατί παραμένουν στην πρώτη γραμμή και η προστασία τους είναι το πρώτο μέλημα. «Αυτοί οι άνθρωποι φυσικά και θα ελέγχονται. Και μάλιστα υπάρχει και σκέψη να υπάρξει και ένα πρωτόκολλο προφύλαξης αυτών των ανθρώπων, με ειδική φαρμακευτική αγωγή, το οποίο θα σας ανακοινώσω τις επόμενες ημέρες».

Όσον αφορά στο τι θα γίνει μετά την άρση των μέτρων ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι σε περιοχές της Κίνας και ιδιαίτερα στην επαρχεία Χουμπέι, με την οποία μας παρομοιάζει στην Ευρώπη ο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, κράτησαν περίπου 10-11 εβδομάδες και ακόμα δεν έχουν διακοπεί. Μετά την άρση των μέτρων, φυσικά μια στρατηγική μαζικού testing με περιορισμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι θετικοί και καραντίνα αντίστοιχη με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της επιδημίας, πιθανώς να είναι ευεργετική.

Ο έλεγχος μέσω των τεστ θεωρείται η κύρια παράμετρος για να διαπιστωθεί αν κάποιος μπορεί να επιστρέψει στην κοινότητα. Όπως αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, σχετικά με το πόσοι έχουν ήδη επαρκή αντισωματική απάντηση, αυτό είναι μέρος ενός πρωτοκόλλου που «τρέχει» αυτή τη στιγμή με Πανεπιστήμια της επικράτειας, το οποίο θα χρησιμοποιήσει δοκιμασίες όπου μετά από εξονυχιστικό έλεγχο για την ακρίβειά τους και τα ορθώς θετικά αποτελέσματά τους θα διαπιστώσουμε πόσοι από αυτούς έχουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων και έχουν περάσει τη νόσο.

Μια τέτοια στρατηγική υιοθετείται σιγά-σιγά και από άλλα κράτη του κόσμου, αλλά θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται έχουν αποτελέσματα απόλυτης ακρίβειας. «Να δώσω εδώ το παράδειγμα του Βελγίου που απαγόρευσε την κυκλοφορία τέτοιων ταχέων τεστ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί γίνονται αντικείμενο αισχροκέρδειας, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα. Εμείς θα το κάνουμε αυτό. Θα τα αξιολογήσουμε άμεσα τις επόμενες εβδομάδες στην πατρίδα μας. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή και τη διακοπή της καραντίνας για αυτούς τους ανθρώπους που θα έχουν περάσει τη νόσο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

18 views0 comments