ΣΦΕΕ: Δώστε προτεραιότητα στον τομέα της Κλινικής Έρευνας

Η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει τους ασθενείς και καταβάλει κάθε προσπάθεια για συνέχιση των κλινικών μελετών παρά τις δυσκολίες του COVID-19.

Στη σημασία της Κλινικής Έρευνας στη θεραπεία και εν γένει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας που υπερτονίζει η παρούσα συγκυρία αναφέρεται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου).

Περισσότερες από 1000 κλινικές έρευνες διεξάγονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς σε αυτές εναποτίθενται οι ελπίδες για την εξεύρεση θεραπείας και εμβολίου για τη νόσο COVID-19.

Στην κατεύθυνση αυτή και με επίγνωση της προστιθέμενης αξίας της Κλινικής Έρευνας, ο ΣΦΕΕ, έχει θέσει διαχρονικά ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της στην Ελλάδα. Και σε αυτή την δύσκολη περίοδο, η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει τους ασθενείς και καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απρόσκοπτη συνέχιση των κλινικών μελετών παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση του COVID-19.

Οφέλη αποτελούν:

  • Οι ασθενείς, που συμμετέχουν σε αυτές, έχουν ταχεία πρόσβαση σε νέες θεραπείες, δωρεάν φάρμακα και δωρεάν εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.

  • Ακόμη, έχουν συνεχή και υψηλού επιπέδου ιατρική παρακολούθηση.

  • Προσελκύονται άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI), εισάγοντας ερευνητική τεχνογνωσία και ενδυναμώνοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση εξειδικευμένου επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εκπαίδευσης.

  • Εξοικονομούνται πόροι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ενισχύεται ουσιαστικά η ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.

Υστέρηση:

Μπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να επενδύονται ετησίως περισσότερα από 35 δις ευρώ, η Ελλάδα όμως απορροφά μόνο 40 εκατομμύρια! Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, υφίστανται οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και να πολλαπλασιάσει την επένδυση σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα 250 εκ. ευρώ το χρόνο.

Δείτε επίσης: Στη μάχη κατά του κορονοϊού 110 μελέτες για εμβόλιο

Επιδίωξη του ΣΦΕΕ αποτελεί «η ανάδειξη της χώρας μας σε Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών με διεθνή απήχηση που θα δώσει νέα πνοή και ώθηση, τόσο στη Δημόσια Υγεία, όσο και στην Εθνική Οικονομία».

Παρά την πρόοδο, υπάρχουν δυνατότητες καθώς ο συγκεκριμένος τομέας είναι διεθνώς ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και συνιστάται από το ΣΦΕΕ ο «υποσχόμενος  τομέας της Κλινικής Έρευνας να αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Πολιτικής Υγείας».

Οι άξονες του ερευνητικού προσανατολισμού στις δομές υγείας που εμπλέκονται στη διεξαγωγή των κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων, η εύρυθμη ροή των διαδικασιών και η δημιουργία σχετικών κινήτρων συνιστούν τους «μοχλούς» αναβάθμισης  των αντίστοιχων δεικτών δραστηριοποίησης της χώρας μας στην Κλινική Έρευνα.

«Σε μια εποχή που οι Παγκόσμιες Υγειονομικές προκλήσεις μπορούν να απαντηθούν μόνο με την πρόσθετη καινοτομία που φέρνει η αδιάλειπτη φαρμακευτική έρευνα, η ενίσχυση της Κλινικής Έρευνας στη χώρα μας θα πρέπει να θεωρείται από την πολιτεία βασικός πυλώνας ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Ευήκοα ώτα ζητά ο ΣΦΕΕ  από την Πολιτεία να επιδείξει, προχωρώντας σε μια σειρά ενεργειών, οι οποίες, όπως τις απαριθμεί ο κ. Παπαδημητρίου, είναι «εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, είσοδος των νέων επαναστατικών θεραπειών στη χώρα, ενίσχυση των δραστηριοτήτων κλινικής έρευνας και ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικών και διεθνών εταιρειών είναι τα απαιτούμενα στοιχεία για τη διασφάλιση καλής δημόσιας υγείας και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης».

Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα

13 views0 comments