Συνέντευξη Μητσοτάκη : «Τι μου έμαθε η κρίση, ποια στοιχήματα βάζω στον εαυτό μου»

"Θα αποκτήσουμε ένα πρότυπο Σύστημα Υγείας". Τι προαναγγέλει για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Τί λέει για τον Σωτήρη Τσιόδρα

Σε εφ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή και τον Αλέξη Παπαχελά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει πολλαπλά μηνύματα :

“Μαζί με τα «ναι» θα πούμε και πολλά «όχι»” λέει χαρακτηριστικά και προϊδεάζει για μία μακρά και δύσκολη περίοδο, η οποία θα ακολουθήσει την τωρινή, διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

  • Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του «να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά».

Ταυτοχρόνως, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση του κοροναϊού και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση των μέτρων από τον Μάιο.

“‘Εχουμε τις αντοχές και θα ξεπεράσουμε τα δύσκολα”

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πανδημία και τις συνέπειές της, με μια πειθαρχία, ίσως απροσδόκητη για πολλούς, δείχνει ότι τελικά έχουμε αντοχές (…). Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε εξάλλου πως μέσα από την υγειονομική κρίση, απέκτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας: «Έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα: Να αποκτήσουμε ένα σύστημα υγείας που να είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά».

“Ζω καθημερινά με το άγχος των επόμενων στοιχείων”

O κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει ότι όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο, ζει με το άγχος των επόμενων στοιχείων. “Έχω μια ειδική εφαρμογή στον υπολογιστή μου που ενημερώνεται real time για την πορεία των κρουσμάτων και όλους τους βασικούς δείκτες, για την πορεία της επιδημίας. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πού θα σου σκάσει το επόμενο πρόβλημα. Προέκυψε τώρα στους καταυλισμούς των Ρομά, προέκυψε σε δυο γηροκομεία. Πάντα έχουμε μια έννοια για τις ευάλωτες ομάδες. Αλλά όσο και αν προσπαθείς να προβλέψεις τις εξελίξεις, πάντα θα βρίσκεσαι αντιμέτωπος με γεγονότα και φωτιές τις οποίες πρέπει να σβήνεις”, σημειώνει.

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός παραπέμπει στον Μάιο: «Στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα ώστε τον Μάιο, να αρχίσουμε σταδιακά αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα».

Ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει ότι τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα του τον πρότεινε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Αποκαλύπτει ακόμα πως πλέον έχουν γίνει φίλοι. «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά αλλά κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Είναι πραγματικός γιατρός!»

Σε ερώτηση αν έχει μεταβάλλει άποψη μετά την οδυνηρή εμπειρία διαχείρισης της πανδημίας για το εύρος του κράτους, για το μικρό κράτος που ο ίδιος ευαγγελίζονταν, ο κ. Μητσοτάκης, απαντά : “Μπορώ να πω, όμως, ότι απέκτησα μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη -και το λέω ανοιχτά- στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και νομίζω ότι αναδείχθηκαν, μέσα σε αυτή την κρίση, και οι δυνατότητές του, αλλά και οι αδυναμίες του.

Θα αποκτήσουμε ΕΣΥ το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς

Έχω βάλει, λοιπόν, ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα: να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά. Νομίζω το αξίζουμε, το αξίζουν οι γιατροί μας, το αξίζουν οι νοσηλευτές μας, το αξίζουν, πάνω απ’ όλα οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι δικαιούνται να έχουνε δωρεάν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό σύστημα υγείας. Και πιστεύω ότι μέσα σε αυτή τη δοκιμασία δείξαμε ότι η κοινωνία μας δεν έχει τόσες διακρίσεις όσο ενδεχομένως άλλες κοινωνίες στο εξωτερικό”.

Πηγή: economico.gr / healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

43 views0 comments