Στο 30% πλησιάζει η εμβολιαστική κάλυψη έναντι του κορονοϊού στη χώρα

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να έχουν εμβολιστεί μέχρι το τέλος Μαΐου κατά του κορονοϊού. Απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή.

Ξεπερνούν πλέον τα 3,1 εκατομμύρια οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Αν και απέχουμε ακόμη από τη δημιουργία ενός ασφαλούς τείχους ανοσίας, η διάθεση των πολιτών να εμβολιαστούν αλλά και η αποτελεσματική διαδικασία στο να εμβολιαστεί όποιος το επιθυμεί, αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας ότι σταδιακά εισερχόμαστε προς το τέλος της περιπέτειας που μας επέβαλλε η πανδημία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου το 30% των Ελλήνων έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ πάνω από 8% έχουν λάβει 2 και άρα έχουν πλήρη ανοσία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τους συνανθρώπους μας που έχουν νοσήσει και ήδη έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία στον κορονοϊό, περιορίζει σημαντικά την περαιτέρω διασπορά της επιδημίας.

Όπως επίσης ανέφερε χθες και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μέχρι τις 30 Ιουνίου θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ενήλικος το επιθυμεί. “Από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου, θα φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα” σημείωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη οι τεχνικές συζητήσεις για το πρόγραμμα του εμβολιασμού στο σπίτι, ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με κάποιο πιο «εύκολο» εμβόλιο, όπως για παράδειγμα αυτό της Johnson & Johnson.

Πέρα από τις προσδοκίες αυτές, ο μεγάλος κίνδυνος της επιδημίας δεν έχει ξεπεραστεί. Τα κρούσματα σε ημερήσια βάση είναι πάνω από 2400 και ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού είναι ακόμη κοντά στο 1. Αυτό συνεπάγεται και νέες νοσηλείες οι οποίες μπορεί να είναι αριθμητικά χαμηλότερες, όμως πιέζουν το σύστημα υγείας. Όχι εφησυχασμός

Όπως σημείωσε προχθές η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μια πτωτική πορεία, όμως ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παραμένει υψηλός.

“Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει μια μείωση, ήπια μείωση, με το μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 462 νέες εισαγωγές την ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 5.300 ασθενείς. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 90% στην επικράτεια. Ευχάριστη είναι η παρατήρηση ότι για δεύτερη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν μία σταθερή μείωση των διασωληνωμένων ασθενών τις επόμενες εβδομάδες” τόνισε η καθηγήτρια.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι ο δείκτης Rt σε όλη την επικράτεια είναι στο 0,97-0,98, λίγο κάτω από τη μονάδα. “Νομίζω ότι είναι κατανοητό σε όλους μας, το ίδιο μάλιστα συνέβη και στη Γαλλία τον προηγούμενο μήνα, ότι με τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα αυτές τις πρώτες μέρες χαλάρωσης και μείωσης των νέων κρουσμάτων, αν ξεχαστούμε σχεδόν αυτόματα το επιδημιολογικό φορτίο θα αυξηθεί και πάλι. Είμαστε χαρούμενοι, έχουμε αισιοδοξία αλλά η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα. Ιδιαίτερα σήμερα που συνεχώς μαθαίνουμε για νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, έχουμε ένα μεγάλο δρόμου και ένα στοίχημα να κερδίσουμε: να προλάβουμε να ελέγξουμε την πανδημία μέσω του μαζικού εμβολιασμού, πριν οι μεταλλάξεις του ιού δυσκολέψουν περισσότερο την πορεία μας προς την "ελευθερία”, επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα