Αυτός είναι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας της Ελλάδας-Στο επίπεδο 3 η Αττική

Updated: Oct 11, 2020


Δείτε τα μέτρα που ισχύουν ανά Περιφερειακή Ενότητα

Δείτε τον χάρτη


Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας της χώρας μέσω του οποίου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή, βάσει του επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται από τις υγειονομικές αρχές, παρουσίασαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα επιφυλάσσει για την Αττική η εφαρμογή με τη διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο δείκτης μετάδοσης είναι στο "3" και θεωρείται υψηλός.

Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα, το οποίο αποβλέπει στην ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της επιδημίας ανά περιοχή. Έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και αναμένεται να γίνει ακόμη πιο αναλυτικό τη Δευτέρα.

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

  1. Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας.

  2. Επίπεδο 2 – Επιτήρησης.

  3. Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης.

  4. Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.

Μέτρα

Ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού, υπάρχουν και τα ανάλογα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή (παρατίθενται στην εφαρμογή).

Τα μέτρα αφορούν τους χώρους εργασίας, την εστίαση και τα θεάματα. Για παράδειγμα, στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο "3" προβλέπονται για τους κινηματογράφους τα εξής:

  • Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι: 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, λειτουργία μέχρι 31 Οκτωβρίου.

  • Κλειστοί χώροι: 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η Αττική παραμένει ακόμη μακριά από το επίπεδο "4".

Τάση

Ο καθορισμός του επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας. Θα αξιολογείται η διάθεση απλών κλινών ή κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Θα αξιολογούνται, επίσης, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και τη συσχέτιση των κρουσμάτων και των επαφών τους.Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Δείτε τα αρχεία για την επιδημιολογική εικόνα ανά περιοχή και για τα μέτρα ανά επίπεδο συναγερμού:

Πηγή: iatronet.gr


Δείτε το χάρτη (εφαρμογή κρουσμάτων κορωνοϊού) που θα ανανεώνεται ανά 14 ημέρες


Δείτε περισσότερα νέα