Στο 1 τρις πρέπει να φτάσει η χρηματοδότηση της ανάκαμψης στην ΕΕ εκτιμά ο Κλάους Ρέγκλιγκ


Στο 1 τρις πρέπει να φτάσει η χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία του κοροναϊού, εκτιμά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ.

Όπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ESM, σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera», ο ευκολότερος τρόπος για να βρεθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κοινοτικού προϋπολογισμού. «Θα έλεγα ότι για τη δεύτερη φάση θα χρειασθούμε τουλάχιστον 500 δις ευρώ επιπλέον από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενδεχομένως και περισσότερα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλιγκ στην ιταλική εφημερίδα.

«Γι’ αυτό το λόγο, χρειάζεται να συζητήσουμε νέα εργαλεία με ανοικτό μυαλό, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τους υφιστάμενους θεσμούς, καθώς είναι πιο εύκολο έτσι, ειδικά μέσω της Κομισιόν και του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν στις 9 Απριλίου συνολικό δίχτυ προστασίας για κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, συνολικού ύψους 540 δις ευρώ. Παράλληλα, συμφώνησαν ότι η Ευρωζώνη -με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ύφεση 7,5% για φέτος λόγω της πανδημίας- θα χρειασθεί χρήματα για την ανάκαμψη αν και οι χώρες-μέλη είχαν διαφορετικές ιδέες για το συνολικό ύψος και τον τρόπο άντλησης των αναγκαίων κονδυλίων. Πηγή: economico.gr


Δείτε περισσότερα

10 views0 comments