Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο η εμβολιαστική κάλυψη της Ελλάδας


Με ταχύ βηματισμό προχωρά o εμβολιασμός στη χώρα μας, μετά τη χθεσινή εντατικοποίηση του ρυθμού εμβολιασμού καθώς μέχρι το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν 5.565 εμβολιασμοί και συνολικά από τις 27 Δεκέμβριου έως σήμερα διεξήχθησαν 9.528 εμβολιασμοί, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Επιπρόσθετα, η χώρα μας παρέλαβε χθες και άλλη ποσότητα 83.850 δόσεων εμβολίων της Pfizer και πλέον υπάρχει απόθεμα 152.580 δόσεων εμβολίων, ενώ έχουν ήδη διανεμηθεί 24.870 δόσεις στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σχετικά με την σταδιακή διαδικασία, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι πρόκειται για την διαχείριση ενός νέου εμβολίου για το οποίο καμία χώρα δεν διαθέτει εμπειρία, ενώ χρησιμοποιούνται ψηφιακά εργαλεία που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά. Καθώς η διαδικασία είναι πλέον ψηφιακή απαιτείται εκπαίδευση και σταδιακή ενσωμάτωση της χρήσης τους από τα εμβολιαστικά κέντρα. Ενδεικτικό της δυσκολίας του εγχειρήματος, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι στη Γαλλία έχουν γίνει 500 εμβολιασμοί από τις 27 Δεκεμβρίου, στο Βέλγιο 700 εμβολιασμοί και στην Ισπανία 25.476, ενώ στην Ολλανδία και στην Ελβετία δεν έχει αρχίσει ακόμη ο εμβολιασμός.

Με βάση τον πληθυσμό μας και τους εμβολιασμούς που έχουν διεξαχθεί στην χώρα μας η Ελλάδα έχει επιτευχθεί εμβολιαστική κάλυψη που την κατατάσσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως υποστήριξε ο κ. Θεμιστοκλέους. Αναφορικά με τον ρυθμό υλοποίησης του σχεδίου, ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε ανακοινωθεί η διεξαγωγή των εμβολίων στα νοσοκομεία σε τρεις φάσεις, ενώ σήμερα άρχισε ο εμβολιασμός σε οίκους ευγηρίας.

Διαβάστε επίσης: Η εκστρατεία εμβολιασμού ανεβάζει ταχύτητα σε όλο τον κόσμο

Έως τις 20 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα εμβολιαστούν περισσότερα από 120 χιλιάδες άτομα και το τελευταίο δεκαήμερο θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων άνω 85 ετών που αναμένεται ότι θα είναι περισσότεροι από 100 χιλιάδες άτομα. Μέχρι το τέλος του μήνα ο μέγιστος αριθμός που θα εμβολιαστεί υπολογίζεται να φθάσει τα 220 χιλιάδες άτομα και για αυτά θα έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer. Όπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας, εάν προστεθούν τα εμβόλια της Moderna, o αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αποσαφήνισε σχετικά με την νοσηλεία του υποδιοικητή του Θριάσιου νοσοκομείου, ο οποίος είχε εμβολιαστεί, ότι υπάρχει μόνο χρονικός συσχετισμός με το εμβόλιο, ενώ η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια αποδίδεται σε υποκείμενο νόσημα που δημιούργησε αυτή την κατάσταση. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα