Στη μάχη κατά του κορονοϊού 110 μελέτες για εμβόλιο

Οι επιστήμονες δεν αναμένουν νωρίτερα από τους 12 μήνες να έχουμε εμβόλιο που να θωρακίζει μαζικά τον πλανήτη.

Κλινικές μελέτες για εμβόλιο κατά του κορονοϊού που υπολογίζονται στις 110 καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή, με τις 10 από αυτές να γίνονται ήδη σε εθελοντές. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες δεν αναμένουν να υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο νωρίτερα από 12 μήνες.

Όπως μάλιστα τόνισε χθες ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε webinar του Ωνασείου για τις μεταμοσχεύσεις, οι περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν ότι η προοπτική να διαθέτουμε ένα εμβόλιο βρίσκεται 12 με 18 μήνες μακριά αν και κάποιες δόσεις μπορεί να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του χρόνου. Όμως αυτές δεν θα φτάσουν ούτε για μία χώρα.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλαπλές τεχνολογίες, όπως σε αδρανοποιημένα εμβόλια, εξασθενημένος ιός και άλλες. Μάλιστα τουλάχιστον δύο εμβόλια στην Κίνα εξετάζουν DNA και RNA τεχνικές προκλινικά ή ψευδόσωματίδια τα οποία χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην βιομηχανία. Τουλάχιστον 8 από τα εμβόλια που μελετώνται έχουν μπει σε κλινικές μελέτες φάσης1 και 2 σε όλο τον κόσμο από τις 15 Μαΐου δηλαδή δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Ειδικότερα σε φάση δύο αυτή τη στιγμή είναι ένα εμβόλιο από το Πεκίνο που είχε ερευνηθεί και για τον Έμπολα και το εμβόλιο της Moderna που έχει πάρει και μια πρώτη έγκριση έρευνας από τον αμερικανικό οργανισμό FDA. Για το τελευταίο ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι δείχνει κάποια αποτελέσματα σε μελέτη εθελοντών οι οποίοι εμφάνισαν αντισώματα αντίστοιχα με αυτά που εμφανίζουν ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό

Δείτε επίσης: Η Moderna δημοσίευσε «θετικά» πρώιμα δεδομένα για το εμβόλιο της κατά της COVID-19

Γενικότερα σχετικά με τις θεραπείες για τον κορονοϊό ο καθηγητής ανέφερε ότι σε μια πρόσφατη προσπάθεια με Γάλλους και Γερμανούς επιστήμονες αναλύθηκε η διαθέσιμη βιβλιογραφία όσον αφορά στις κλινικές μελέτες. «Αν καταγράφαμε ακριβώς το τι συμβαίνει θα λέγαμε ότι αυτή τη στιγμή στις ήπιες περιπτώσεις συνίσταται αυτοπεριορισμός και δεν δίνεται θεραπεία, ενώ έχουν αρχίσει και εξετάζονται σε κλινικές μελέτες τα οφέλη από την πρώιμη παρέμβαση για τα μέσης βαρύτητας περιστατικά κορονοϊού. Για τα περιστατικά αυτά εξακολουθεί επίσης να υπάρχει το δίλημμα για τον αυτοπεριορισμό και την παρακολούθηση στο σπίτι από το γιατρό έναντι της νοσοκομειακής περίθαλψης. Αναμένουμε περισσότερο δεδομένα σε αυτές τις παρεμβάσεις γι’ αυτό το στάδιο. Στις πιο βαριές περιπτώσεις υπάρχει νοσηλεία, αναπνευστική υποστήριξη με οξυγόνο, με αναπνευστήρα, θεραπεία με αντιικά φάρμακα με αντιβιοτικά και με όλα τα επιτρεπτά μέτρα τα οποία γνωρίζουμε.. Συνεχώς αναβαθμίζουμε τα πρωτόκολλα».

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν γνωστοποιηθεί σχετικά με τη ρεμδεσιβίρη, την υδροξυχλωροκίνη, την πλασμαφαίρεση αλλά και τον τριπλό συνδυασμό αντιικών φαρμάκων με ιντερφερόνη β.

Όσον αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα, σημείωσε ότι χθες μαζί με τον υφυπουργό υγείας κ. Κοντοζαμάνη είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της εταιρείας Regeneron Γιώργο Γιανκόπουλο ο οποίος τους μίλησε για τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων τα οποία δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή. Τα εν λόγω βιολογικά φάρμακα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία της νόσου όπως χρησιμοποιήθηκαν και για τον Sars και θα μπορούσαν να υπάρξουν εκατομμύρια δώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα οι σχετικές κλινικές μελέτες θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και δεν θα έχουμε μεγάλες μελέτες πριν από το τέλος του χρόνου.

Συνολικά σχετικά με τις κλινικές μελέτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εγκρίνει αυτή τη στιγμή μια σειρά από αυτές για αρκετά φάρμακα σε κάποιες από τις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας. Παγκοσμίως εκτιμάται ότι 309 είναι αυτές οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν προχωρήσει όσον αφορά την καταπολέμηση της νόσου και αφορούν σε διάφορα στάδια, από προκλινικές έως και κλινικές. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

14 views0 comments