Σημαντική συμφωνία για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της COVID-19


Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που πρόσφατα ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου για τον νέο ιό, ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τη μεγάλη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την ανάπτυξη, παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και διανομή του εμβολίου.

Με βάση τη συμφωνία, η Βρετανία αποκτά δικαίωμα να έχει πρώτη πρόσβαση στο νέο εμβόλιο αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς και η AstraZeneca αναλαμβάνει να συνεργαστεί με άλλους παρόχους σε παγκόσμιο επίπεδο για την διανομή του σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.

Η συμφωνία τίθεται άμεσα σε ισχύ, ενώ οι τελικοί όροι της θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Προφανώς, η εμπλοκή μίας μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί εγγύηση ότι, αν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μη κερδοσκοπική βάση στη διάρκεια της πανδημίας και την κάλυψη μόνο του κόστους παραγωγής και διανομής. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η θυγατρική του εταιρεία Vaccitech, που κατέχει τα δικαιώματα της πλατφόρμας του εμβολίου δεν θα λάβουν αμοιβή στη διάρκεια της πανδημίας.

Όσα κονδύλια θα λάβει το πανεπιστήμιο από τα δικαιώματα θα επανεπενδυθούν στην ιατρική έρευνα και ανάμεσα στα άλλα στη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου για την πανδημική προετοιμασία (Pandemic Preparedness and Vaccine Research Centre). Το κέντρο αναπτύσσεται σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Είναι η πρώτη συμφωνία που δημιουργείται από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε την ομάδα Vaccines Taskforce, με στόχο την ανακάλυψη, δοκιμή και χρήση εμβολίου για τον νέο ιό. Η κυβέρνηση ενέκρινε χρηματοδότηση 20 εκατ. λιρών για την έρευνα στο τμήμα εμβολίων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα

10 views0 comments