Σε συμφωνία έφτασαν οι «27» στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ!

Τα δύο «μπλοκ» έκαναν οπισθοχωρήσεις και έφτασαν στην συμφωνία, με τον Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του να κάνει λόγο για «ιστορική μέρα για την Ευρώπη».

Μετά από πέντε ημέρες και τέσσερις νύχτες, οι «27» κατέληξαν σε έναν ιστορικό συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά τις νέες μαραθώνιες συζητήσεις πάνω στο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ανακοίνωσε την συμφωνία.

Τα δύο «μπλοκ» έκαναν οπισθοχωρήσεις και έφτασαν στην συμφωνία, με τον Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του να κάνει λόγο για «ιστορική μέρα για την Ευρώπη».

Οι συζητήσεις μεταξύ των «27» για το σχέδιο Μισέλ συνεχίζονταν όλη νύχτα για το πως θα μοιραστεί τελικά το ποσό των 750 δις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής πέρα από την ιστορική της σημασία, ήταν ιστορική και σε... χρόνο, καθώς έφτασε το συνέδριο της Νίκαιας στη Γαλλία το 2000, όπου τα μέλη της ΕΕ είχαν συνεδριάσει για 90 περίπου ώρες, με τους ηγέτες των 27 χωρών να επιστρέφουν σήμερα στην Ολομέλεια στις 06:15 ώρα Ελλάδας, για τις τελικές συζητήσεις.

Στις 6:31 ο Μισέλ ανακοίνωσε την Συμφωνία, ενώ αμέσως ξεκίνησε και η συνέντευξη Τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ιστορική συμφωνία.

Μισέλ: Η Ευρώπη αναλαμβάνει δράση

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε πως οι 27 χώρες μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον.

«Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση», είπε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, στην πέμπτη της ημέρα.

Η συμφωνία που κλείστηκε «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον» σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τι προβλέπει η πρόταση Μισέλ

Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ προβλέπει από τα 750 δις, τα 390 να δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων και τα 360 με την μορφή δανείων, καθώς και πως ο προϋπολογισμός για το διάστημα 2021-27 θα φτάσει το 1,074 τρις ευρώ.