Σε νέα φάση η επιδημία κορονοϊού λόγω μεταλλάξεων

Ο εντοπισμός και της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης κορονοϊού αγχώνει τις υγειονομικές αρχές.

Ο εντοπισμός της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην Θεσσαλονίκη, ανατρέπει την όποια αισιοδοξία να καταφέρουμε την αναχαίτιση της επιδημίας κορονοϊού, καθώς το κρούσμα με το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε στην κοινότητα και δε συνδέεται με ταξίδι. Αυτό σημαίνει ότι ο μεταλλαγμένος ιός έχει ήδη εξαπλωθεί στην κοινότητα και σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργούν έντονο προβληματισμό διότι μεταδίδονται πιο γρήγορα.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία από τις νοσηλείες μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Σημειώνεται αύξηση των νοσηλειών έχοντας φτάσει πλέον σε πάνω από 1500. Χθες επίσης είχαμε το ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο: 119 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία και μόνο 44 εξιτήρια!

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη προβληματίζει καθώς αν και στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί περί τις 1000 μεταλλάξεις, η συγκεκριμένη είναι πιο επικίνδυνη καθώς φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και επίσης φαίνεται τα αντισώματα που έχει ένα άτομο που έχει νοσήσει κι έχει αντισώματα ή τα περισσότερα εμβόλια δεν προστατεύουν.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους τα στοιχεία που έχουμε από μελέτες σχετικά με την νέα μετάλλαξη είναι προκαταρκτικά και επίσης η εκτίμηση ότι ο ιός αυτός είναι κατά 50% πιο μεταδοτικός, μάλλον είναι υπερβολική. Όμως την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποδίδεται στις μεταλλάξεις.

Πλέον η χώρα μας ανήκει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όπου έχει εντοπιστεί Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη όπως το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά το στέλεχος αυτό έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η μεγάλη ανησυχία εντοπίζεται λοιπόν στο γεγονός ότι η χώρα είναι αφύλακτη στην εισαγωγή του ιού καθώς όπως έχει χαρακτηριστικά σημειώσει και η καθηγήτρια κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ο ιός φαίνεται να είναι πιο έξυπνος από εμάς. Θεωρείται δηλαδή σίγουρο ότι ο ιός είναι πολύ περισσότερο διεσπαρμένος από το ένα ή τα δύο κρούσματα που μπορεί να είναι γνωστά.

Όπως και ο κορονοϊός με τη Βρετανική μετάλλαξη, ο ο ιός με την Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη δείχνει να συνδέεται με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές στις οποίες εντοπίστηκε. Αυτό συνδέεται όπως είναι λογικό και με αύξηση των νοσηλειών και φυσικά με αύξηση της θνητότητας. Δεν έχει ακόμη συνδεθεί, με επιστημονική τεκμηρίωση, με αύξηση της θνησιμότητα ως προς τη φυσιολογία του, δηλαδή ότι προκαλεί σοβαρότερες βλάβες στον οργανισμό.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι και η πιθανότητα επαναλοίμωξης ενός ατόμου. Δηλαδή να νοσήσει κάποιο άτομο με κορονοϊό ενώ έχει ήδη νοσήσει. Πάνω σε αυτό το θέμα έχει τοποθετηθεί και η επιστημονική κοινότητα σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Πάντως το θετικό γεγονός σ’ αυτό το ενδεχόμενο είναι η ήπια έκφραση της νόσου. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα