Σε κρίση οι παλαιές, δοκιμασμένες θεραπείες λόγω κοροναϊού

Η απομάκρυνση των ασθενών από το σύστημα υγείας και τις θεραπείες τους, φέρνει απώλειες στις φαρμακευτικές, ιδίως όταν πρόκειται για παλαιές θεραπείες. Όταν πρόκειται για την κεφαλαιοποίηση, οι απώλειες είναι πενταπλάσιες, όμως τα κέρδη είναι 38 φορές περισσότερα.

Η πανδημία στέρησε από τους ασθενείς την αμεσότητα της πρόσβασης στον γιατρό τους και στη θεραπεία τους και οι επιπτώσεις της κατάστασης αυτής θα φανούν αργότερα.

Τι επίπτωση όμως είχε η απομάκρυνση των ασθενών από το σύστημα υγείας στους παραγωγούς των φαρμάκων;

Μελέτες κάνουν λόγο για απώλεια δισεκατομμυρίων που «σβήστηκαν» από την πανδημία, αλλά και για δεκάδες δισεκατομμύρια που χάθηκαν την τελευταία χρονιά καθώς τα φάρμακα που δεν έφτασαν ποτέ στους ασθενείς έχασαν την θέση τους στην αγορά. Η απώλεια του μεριδίου αγοράς που διατηρούσαν τα φάρμακα, θεωρείται πολύ σημαντικότερη, καθώς η απώλεια πόρων οδηγεί σε λιγότερους πόρους προς διάθεση για ανάπτυξη νέων προϊόντων, για αύξηση της γνώσης σε διάφορες ασθένειες, και άλλες σοβαρές προσπάθειες για βελτίωση της αξίας της υγείας σε ασθενείς, παρόχους, αλλά και στους φορείς του συστήματος υγείας, οι οποίοι πληρώνουν για τις υπηρεσίες αυτές.

Σύμφωνα με την εταιρεία μελετών Eversana, για κάθε ένα δολάριο απώλειας στον τζίρο των φαρμακευτικών στη διάρκεια της πανδημίας, χάνονται άλλα 5 δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς της εταιρείας. Αντίθετα, για κάθε ένα δολάριο που κερδίζεται, τα κέρδη στην κεφαλαιοποίηση αντιστοιχούν σε 38 δολάρια.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι υπηρεσίες υγείας αντιμετώπισαν εξαντλητικές συνθήκες για την κάλυψη των ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία, ενώ την ίδια στιγμή ήταν εξαιρετικά δύσκολη η συνέχιση κλινικών μελετών είτε λόγω έλλειψης υγειονομικού προσωπικού να συνεχίσει αυτές που ήταν ήδη σε εξέλιξη, είτε λόγω αδυναμίας συνέχισής τους, σε περιβάλλον COVID-19.

Πρόσθετες απώλειες έφερε η πανδημία στα παλιά καθιερωμένα φάρμακα, των οποίων ο τζίρος μειώνεται. Τα έσοδα από αυτήν την κατηγορία φαρμάκων διευκολύνει τη ρευστότητα των εταιρειών, ώστε να χρησιμοποιήσουν τους πόρους αυτούς για να επενδύσουν σε νέους τομείς που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Όμως σύμφωνα με την έκθεση, η ζημιά που υπέστησαν τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα είναι ανεπανόρθωτη, με αντίστοιχη επίπτωση και στην υποστήριξη των μελλοντικών επενδύσεων.

‘Όπως σημειώνει, πολλές βιοφαρμακευτικές εταιρείες δεν κατάφεραν να εξισορροπήσουν τις δυνατό