Σαν σήμερα πέντε χρόνια πριν

Ένα αχρείαστο δημοψήφισμα που ο λαός κλήθηκε να απαντήσει σε ένα ακατανόητο ερώτημα που κανένας δεν θυμάται σήμερα.

Σαν σήμερα πριν 5 χρόνια τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015 ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις 5 Ιουλίου, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης του στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Ένα αχρείαστο δημοψήφισμα που ο λαός κλήθηκε να απαντήσει σε ένα ακατανόητο ερώτημα που κανένας δεν θυμάται σήμερα. H πρόταση για το δημοψήφισμα ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 28 Ιουνίου, με ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ των Ανεξάρτητων Ελλήνων (Καμένος) και της Χρυσή Αυγής.

Το δημοψήφισμα, και οι ψευδαισθήσεις των τότε κυβερνώντων οδήγησαν σε ραγδαίες εξελίξεις στη συνέχεια, που τελικά μεγάλωσαν τα προβλήματα της οικονομίας και τις θυσίες του Ελληνικού λαού και παρέτειναν τα μνημόνια:

 • Τα ξημερώματα της Δευτέρα 29 Ιουνίου η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλλει Capital Controls με Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο κηρύχθηκε επίσης περίοδος από τις 28 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου τραπεζική αργία και τέθηκε ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ μόνο 60 ευρώ.

 • Η Ελλάδα ψηφίζει στο δημοψήφισμα «όχι» σε ποσοστό 61,31%, διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά. Η συμμετοχή έφτασε το 62,50%. Η Ευρώπη παγώνει. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται «πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας».

 • Καθώς οι εξελίξεις ξεδιαλύνουν σιγά-σιγά τις ψευδαισθήσεις, εξαναγκάζεται σε παραίτηση ο Γιάνης Βαρουφάκης και αντικαθίσταται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Συγκαλείται συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες προειδοποιούν για σκληρή στάση των δανειστών.

 • Η ΕΕ στέλνει τελεσίγραφο: Μνημόνιο με συμφωνία γέφυρα ή παράλληλο νόμισμα. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο Eurogroup χωρίς ολοκληρωμένη γραπτή πρόταση.

 • Η τραπεζική αργία παρατείνεται έως τις 13 Ιουλίου.

 • «Το "όχι" του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό "ναι" σε καινούργια μνημονιακά κρεματόρια» διαμηνύει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο άνθρωπος που είχε τις περισσότερες και μεγαλύτερες ψευδαισθήσεις από όλους τους υπολοίπους συναδέλφους του.

 • Οι ραγδαίες εξελίξεις οδηγούν στις 10 Ιουλίου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να απευθυνθεί με δραματικούς τόνους στην Ολομέλεια της Βουλής ζητώντας την έγκρισή της για την ελληνική πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στους θεσμούς.

 • Την επομένη έρχεται στο φως της δημοσιότητας έγγραφο του Σόιμπλε που μεθοδεύει την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για πέντε χρόνια, λαμβάνοντας ανθρωπιστική βοήθεια για να διαχειριστεί την κατάσταση.

 • Στις 12-13 Ιουλίου γίνεται η Σύνοδος που μπαίνει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της Ευρώπης, γιατί η Ευρώπη κρίνει και κρίνεται. 17 ώρες διαπραγματεύσεων για νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέσω του ESM. Διαδοχικές συναντήσεις με το Grexit και εξευτελιστικούς όρους για την Ελλάδα στο τραπέζι. Τα διεθνή μέσα μιλούν για εικονικό πνιγμό της Ελλάδας.

 • Την επομένη αφού πλέον είχαν διαλυθεί οι ψευδαισθήσεις των περισσοτέρων κυβερνώντων και κατάλαβαν τι θα σήμαινε το Grexit, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα σε δύο άρθρα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ψηφιστεί έως τις 15 Ιουλίου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο και τη χρηματοδοτική γέφυρα.

 • Ο Λαφαζάνης και οι συν αυτόν, παραμένουν αμετανόητοι μέσα στις ψευδαισθήσεις τους. Ζητά από τον Πρωθυπουργό, έστω και στο και πέντε, να πάρει πίσω τη συμφωνία. Οι αντιδράσεις φουντώνουν εσωκομματικά για τον ΣΥΡΙΖΑ

 • Τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου εγκρίνεται από τη Βουλή η συμφωνία με 39 σοβαρές απώλειες στο ΣΥΡΙΖΑ. Το 3ο αχρείαστο μνημόνιο είναι γεγονός. Το όχι του Ελληνικού λαού τελικά έγινε «Ναι». Την επομένη ανακοινώνεται ανασχηματισμός με αντικατάσταση των Υπουργών που απέρριψαν το 3ο αχρείαστο μνημόνιο, που αναγκάστηκε να οδηγηθεί η χώρα, για να αποφύγει μια άτακτη και καταστροφική χρεοκοπία, που το είχαν φέρει τόσο οι μυωπικές πολιτικές της ΕΕ όσο και οι 6 μηνών άγονες «Βαρουφάκειες» διαπραγματεύσεις.

 • Στη συνέχεια οι δανειστές για την αποφυγή της άμεσης χρεοκοπίας εγκρίνουν δάνειο «γέφυρα» για την Ελλάδα, ύψους 7,16 δις ευρώ.

 • Μετά από τρεις εβδομάδες ανοίγουν οι τράπεζες. Τα capital controls συνεχίζουν να ισχύουν και το όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ για μεγάλο ακόμη διάστημα. Τα capital controls ήρθησαν οριστικά την 1η Σεπτεμβρίου 2019 από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 • Η Τρόικα + 1 επιστρέφει στην Ελλάδα και μετά από διαπραγματεύσεις ημερών η συμφωνία κλείνει στις 11 Αυγούστου.

 • Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε το πρωί της 14ης Αυγούστου, η Βουλή λέει ναι στην συμφωνία. Το 3ο αχρείαστο μνημόνια τίθεται σε ισχύ. Η Δημόσια περιουσία υποθηκεύεται για 99 χρόνια. Οι θυσίες του Ελληνικού λαού συνεχίζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από όλη αυτή τη διαδικασία όχι απλά λαβωμένος αλλά διασπασμένος. Μόνο 118 βουλευτές του είπαν «ναι», ανοίγοντας τον δρόμο για τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν.

Πηγή: πληροφορίες από το sansimera.gr και το huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα

7 views0 comments