Ρεμδεσιβίρη: Το σημαντικότερο όπλο στην θεραπευτική αντιμετώπιση της covid

Ραχοκοκαλιά της αγωγής στην αναχαίτιση της λοίμωξης από κορονοϊό αποτελεί η ρεμδεσιβίρη, το μόνο εγκεκριμένο αντιικό φάρμακο κατά της covid.

Η ρεμδεσιβίρη είναι το μόνο αντιικό φάρμακο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή στη μάχη κατά του κορονοϊού. Είναι το φάρμακο που έχει λάβει έγκριση χρήσης λόγω εκτάκτων αναγκών και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της αγωγής για τον κορονοϊό. Το φάρμακο, που παράγεται από την εταιρεία Gilead, μειώνει τον χρόνο νοσηλείας των ενηλίκων ασθενών με Covid-19 . Αν και ακόμη δεν είναι εγκεκριμένο για παιδιά κάτω των 12 ετών, πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι είναι πολύ κοντά να αναγνωρίζονται τα οφέλη του και για τις ηλικίες αυτές.

Όπως επισημαίνει ο Σπυρίδων Σαββανής, Επιμελητής Α’, Παθολόγος με μετεκπαίδευση στην Κλινική Ηπατολογία, “Έχουμε την τύχη να το έχουμε διαθέσιμο και στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο και πλέον έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία. Η επίσημη ένδειξη του φαρμάκου αφορά ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο και χρειάζεται να λάβουν οξυγόνο, έστω και λίγο. Χορηγείται επίσης με δεξαμεθαζόνη δηλαδή κορτικοειδή, ενώ σε πιο ήπιες καταστάσεις όπου κρίνουμε ότι δε χρειάζεται να χορηγήσουμε δεξαμεθαζόνη, δηλαδή σε κατάσταση όπου η χορήγηση οξυγόνου είναι πολύ μικρή, χορηγούμε μόνο ρεμδεσιβίρη”.

Ο κ. Σαββανής σημειώνει ακόμη ότι το φάρμακο έχει μόνο νοσοκομειακή χρήση λόγω της ανάγκης παρασκευής του κατά την χορήγηση. Παράλληλα τρέχουν μελέτες καθώς φαίνεται πως υπάρχουν οφέλη για τον ασθενή ακόμη και σε πρώιμη φάση της νόσου, αν και η διαδικασία έγκρισης με τη μορφή του κατεπείγοντος, αφορά ασθενείς σε κρίσιμη φάση.

“Σε πιο βαριές μορφές επίσης το χορηγούμε όμως πιστεύω ότι το όφελος δεν είναι τόσο σημαντικό. Ένα αντιικό φάρμακο το δίνεις για να προλάβεις τον πολλαπλασιασμό του ιού. Όταν ο ιός έχει ήδη πολλαπλασιαστή και έχει κάνει επιπλοκές τότε το όφελος είναι σαφώς μικρότερο” συμπληρώνει ο γιατρός.

Η χορήγηση του φαρμάκου είναι καθημερινή σε ορίζοντα 5 ημερών. Υπάρχει μία πρώτη «δόση εφόδου» η οποία είναι διπλάσια της καθημερινής και στη συνέχεια ακολουθεί η καθημερινή δόση. Δηλαδή χορηγούνται κατά την πρώτη μέρα 200 mg και ακολουθούν μετά τις υπόλοιπες τέσσερις μέρες δόσεις 100 mg. “Θεωρητικά η θεραπεία μπορεί να κρατήσει μέχρι και 10 ημέρες, όμως έχουμε διαπιστώσει πως αυτό που μπορεί να δώσει το φάρμακο, γίνεται μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες. Μετά το διάστημα αυτό ο ασθενής είτε θα παρουσιάσει βελτίωση ή θα έχει επιβαρυνθεί από άλλους παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την ίωση αυτή καθαυτή” διευκρινίζει ο κ. Σαββανής.

Ο γιατρός μας αναφέρει ακόμη ότι μέχρι στιγμής το φάρμακο έχει χορηγηθεί σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη αλλά και με ένα άλλο φάρμακο τη μπαροσιτινίμπη, το οποίο έχει και αυτό ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. “Αυτό που μας ενδιαφέρει πλέον για τη ρεμδεσιβίρη, είναι να μπορούμε να την χορηγούμε πιο πρώιμα και ίσως και σε μια άλλη μορφή” σημειώνει.

“Με βάση την εμπειρία μου θεωρώ ότι για τους ασθενείς που χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και έχουν μια ήπια κλινική εικόνα, αυτή τη στιγμή το μόνο φάρμακο το οποίο μπορεί να τους ωφελήσει και να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των κλινικών είναι η ρεμδεσιβιρη, καθώς μειώνει το μέσο όρο των ημερών νοσηλείας. Δηλαδή ο ασθενής αφού ολοκληρώσει τη θεραπεία των πέντε ημερών σε διάστημα πέντε με 10 ημέρες συνολικά θα έχει λάβει εξιτήριο. Θα ήθελα να καταστήσουμε σαφές ότι ο ασθενής μπορεί να πάρει το φάρμακο την οποιαδήποτε στιγμή απλά το όφελος είναι περισσότερο όσο λιγότερες ανάγκες σε οξυγόνο έχει και όσο πιο ήπια είναι η νόσος ώστε να επιτευχθεί η ανάσχεση της νόσου”.

Να αναφέρουμε εδώ μάλιστα ότι και οι τελευταίες οδηγίες χορήγησης φαρμάκου σημειώνουν ότι όταν υπάρχει μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω σοβαρής πνευμονίας εκτός κι αν ο ασθενής συμμετέχει σε κλινική μελέτη. Παράλληλα τρέχουν μελέτες ώστε να διαπιστωθεί το όφελος από τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς οι οποίοι δεν χρειάζονται καθόλου οξυγονοθεραπεία αλλά έχουν νοσηλευθεί για κάποιο άλλο λόγο.

Όσον αφορά την φαρμακοκινητική της ρεμδεσιβίρισης καθώς και την αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, ο κ. Σαββανής επισημαίνει ότι πολλές φορές ο ίδιος ο ιός αυξάνει τα ηπατικά ένζυμα και θεωρητικά δεν θα έπρεπε να το χορηγήσουμε το φάρμακο όμως διαπιστώνεται ότι δεν δημιουργεί ηπατοτοξικότητα. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ποια φάρμακα συγχορηγούμε, γιατί πολλές φορές είναι η συγχορήγηση φαρμάκων και όχι το φάρμακο αυτό καθεαυτό που ίσως προκαλέσει κάποια παρενέργεια.

“Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα εξαιρετικά ασφαλές φάρμακο και εμείς συγκεκριμένα στο Ελπίς, το έχουμε χορηγήσει σε πάνω από τρακόσια άτομα και δεν είχαμε καμία σοβαρή παρενέργεια. Η μόνη κλασική παρενέργεια είναι η ναυτία για την οποία έχουν παραπονεθεί οι ασθενείς, αλλά και αυτή αντιμετωπίζεται συμπτωματικά δηλαδή με την παράταση της χορήγησης του φαρμάκου. Ποτέ δεν είχαμε κάποια ηπατοτοξικότητα ακόμη και σε ασθενείς με υψηλές τρανσαμινάσες που θεωρητικά ήταν απαγορευτικές και δεν δημιουργήθηκε περαιτέρω τοξικότητα. Ίσα-ίσα υπήρξε όφελος” μας αναφέρει ο κ. Σαββανής.

Ασφαλές και για τα παιδιά Αν και το φάρμακο ενδείκνυται για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών, φαίνεται να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά με βαριά Covid-19, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει έως τώρα σε παιδιά με σοβαρή λοίμωξη.

Πέρυσι το Μάρτιο η φαρμακευτική εταιρεία άρχισε να δέχεται αιτήματα γιατρών από όλον τον κόσμο για κατ’ εξαίρεση χρήση του φαρμάκου σε παιδιά που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω Covid-19. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έγινε σε 77 τέτοια παιδιά, με μέση ηλικία 14 ετών, τα οποία νοσηλεύονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία.

Η μελέτη έδειξε ότι η ρεμδεσιβίρη ήταν ανεκτή από τα παιδιά, με σχετικά λίγες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών (στο 16% των ασθενών), οι περισσότερες εκ των οποίων σχετίζονταν όχι με το φάρμακο αλλά με την ίδια την Covid-19 και με τα υποκείμενα νοσήματα των παιδιών. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την έναρξη της δεκαήμερης θεραπείας, το 88% των παιδιών είχαν μειωμένη -πλέον- ανάγκη για οξυγόνο, το 83% είχαν ανακάμψει και το 73% τελικά είχαν πάρει εξιτήριο. Μεταξύ όσων είχαν χρειαστεί διασωλήνωση, το 90% είχαν αποσωληνωθεί, το 80% είχαν ανακάμψει και το 67% είχαν βγει από το νοσοκομείο μέσα στο διάστημα των 28 ημερών από την αρχή της θεραπείας. Μία δεύτερη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε παιδιά βρίσκεται σε εξέλιξη για να επιβεβαιώσει τα οφέλη του φαρμάκου. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα