Πως να καταλάβουμε εάν έχουμε γρίπη, κρυολόγημα ή κοροναϊο-Ομοιότητες και διαφορές


Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι οι πολίτες με χαμηλή συμπτωματολογία πρέπει να μένουν σπίτι και σε καραντίνα, μιλώντας πρώτα με τον γιατρό τους ή τον ΕΟΔΥ.

Πως όμως μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει αν έχει μια απλή γρίπη, ένα κρυολόγημα ή τον κοροναϊο;

Συμπτώματα, ομοιότητες και διαφορές

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κοροναϊού παρουσιάζουν κάποιες διαφορές. Όσοι πολίτες έχουν γρίπη παρουσιάζουν συμπτώματα 1-4 ημερών.

Το ίδιο χρονικό περιθώριο έχουν και τα συμπτώματα του κοροναϊού, ωστόσο κρατάει περισσότερο η περίοδος επώασης, που μπορεί να ξεπεράσει και τις 5 μέρες.

Απαραίτητη η απόσταση των δύο μέτρων

Τόσο ο νέος κοροναϊός όσο και ο ιός της εποχικής γρίπης μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαπροσωπικής επαφής. Μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τους ιούς μπορούν να περάσουν από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως μέσω της μύτης και του στόματος, όταν ο ασθενής βήχει και φτερνίζεται.

Σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης ΗΠΑ), οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άτομα που βρίσκονται 2 μέτρα μακριά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από κάθε βήχα ή φτάρνισμα, για να αποτρέψουν τη, μετάδοση της μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.

Διαφορά στην ταχύτητα μετάδοσης

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ταχύτητα μετάδοσης διαφέρει μεταξύ των δύο ιών. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα από τον ιό SARS-CoV-2. Επίσης, τα άτομα με γρίπη μπορούν να περάσουν τον ιό πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Υπάρχουν επίσης διαφορές στην μετάδοση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Η μετάδοση της εποχικής γρίπης από παιδιά σε ενήλικες είναι κοινή.

Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι είναι πιο κοινό για τους ενήλικες να περάσουν τον ιό SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα παιδιά, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα.

Δείτε τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ κοροναϊού-κρυολογήματος και γρίπης:

Πηγή: Healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

39 views0 comments