Πως θα προφυλάξουμε τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα Β

Είναι απαραίτητο να αρχίσουμε πάλι να ελέγχουμε τακτικά το βιβλιάριο των παιδιών μας και να βεβαιωνόμαστε ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Η πανδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και να μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων, αλλά σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα καταργούνται. Τα παιδιά έχουν επιστρέψει στα σχολεία, αλλά και στις παιδικές χαρές και τις πλατείες, με αποτέλεσμα να εκτίθενται περισσότερο σε ιούς και βακτήρια.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι γονείς επικεντρώθηκαν στην προστασία των παιδιών τους και συνολικά της οικογένειας από τον νέο κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να αγνοούνται σε μεγάλο βαθμό οι άλλοι κίνδυνοι για την υγεία τους

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στη μεγάλη μείωση των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει οδηγήσει σε ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό, όπως επεσήμανε πρόσφατα και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει ελαττωθεί σημαντικά το «τείχος προστασίας» στα παιδιά και στους εφήβους και να υπάρχει κίνδυνος να εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ.

Καθώς λοιπόν επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, είναι πολύ σημαντικό αυτό το εμβολιαστικό κενό να καλυφθεί, καθώς τα παιδιά θα βρεθούν εκτεθειμένα σε νόσους για τις οποίες υπάρχουν αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Είναι απαραίτητο να αρχίσουμε πάλι να ελέγχουμε τακτικά το βιβλιάριο των παιδιών μας και να βεβαιωνόμαστε ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα εμβόλια, βάσει προγραμματισμού. Εάν ειδικά κάποια εμβόλια έχουν μείνει πίσω, είναι απαραίτο να προχωρήσουμε άμεσα σε επίσκεψή στον παιδίατρο για την χορήγησή τους.

Η καθιερωμένη επίσκεψη στον παιδίατρο για το προγραμματισμένο checkup και για τον προληπτικό εμβολιασμό είναι πάντα απαραίτητη. Κατά την επίσκεψη, καλό θα ήταν οι γονείς να ενημεωθούν για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Γενικά για τη μηνιγγίτιδα Β:

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες. Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους και να ενημερωθούν για τη νόσο και την σημασία της πρόληψης με την αφορμή τις επικείμενες ιώσεις του χειμώνα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Σημασία της πρόληψης:

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα