Πως εκτιμούν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δύο Οίκοι: η Scope Ratings και η Fitch Solutions

“Άσχημα τα πράγματα”.

O Oίκος Αξιολόγησης Scope Ratings σε έκθεσή του σημειώνει ότι η Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ένα οικονομικό σοκ (λόγω της πανδημίας COVID-19) εξαιτίας της υψηλής εξάρτησής της από τον τουρισμό, ο οποίος και θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, καθώς και λόγω του υψηλού ποσοστού των αυτοαπασχολούμενων στην οικονομία.

  • Παράλληλα, όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Scope αναφέρει πως η αδύναμη κερδοφορία και το ακόμη υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζουν την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Ο οίκος τονίζει ότι, παρά τις δράσεις από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως την ΕΚΤ και τα προληπτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της κρίσης, η χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει μια έντονη ύφεση, με το πραγματικό ΑΕΠ να προβλέπεται να μειωθεί κατά 7,8% φέτος, από 7% που είχε εκτιμήσει ο οίκος τον Απρίλιο. Βαθιά ύφεση το 2020 και εκτόξευση του χρέους Από την πλευρά της, η Fitch Solutions προβλέπει για την Ελλάδα βαθιά ύφεση το 2020 και εκτόξευση του χρέους, αλλά και ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ενώ εκτιμά πως η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα αργήσει και δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του έτους. Διαβάστε επίσης: Τουρισμός : Σοβαρή η «λοίμωξη» στη βαριά βιομηχανία της χώρας

O Ντάνιελ Φρεέτα, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Solutions, τόνισε πως λόγω του βάρους του ελληνικού ΑΕΠ στον τουρισμό η ύφεση φέτος θα αγγίξει το -10,4% και θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη μετά το -13,7% της Ιταλίας, ενώ το 2021 αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη κατά 5,9%.

Η Fitch Solutions  αν και ανήκει στον όμιλο του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings (του οποίου η «ετυμηγορία» για την Ελλάδα αναμένεται στις 24 Ιουλίου), είναι ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων. Πηγή: economico.gr


Δείτε περισσότερα

7 views0 comments