Πρόεδρος λιβυκής Βουλής: Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία


Ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ Ίσα μετά το πέρας της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του Κωνσταντίνο Τασούλα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Καθησυχάζουμε τον ελληνικό λαό ότι είναι ενιαία και ισχυρή η στάση μας εναντίον της συνωμοσίας που επιβουλεύεται τα δικαιώματα ελληνικού και του Λιβυκού λαού».

Στη συνέχεια ανέφερε πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι άκυρη και παράνομη και πρόσθεσε «ήρθαμε για να τονίσουμε ότι η συμφωνία είναι απορριπτέα και άκυρη διότι αυτοί που υπέγραψαν δεν έχουν νόμιμη ιδιότητα αφού η κυβέρνηση αυτή δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης δύο φορές από Βουλή ούτε έχει ορκιστεί νόμιμα ενώπιον της Βουλής. Άρα βάσει των προβλεπόμενων η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως και δεν έχει εφαρμόσει ότι προβλέπεται από τη συμφωνία. Οπότε δεν έχει δικαίωμα υπογραφής σύναψης μνημονίων που άπτονται της κυριαρχίας του Λιβυκού κράτους και των δικαιωμάτων των χωρών της Μεσογείου».

«Εμείς την απορρίπτουμε ως Βουλή και δημόσια οι λιβυκές δυνάμεις απορρίπτουν και θα αντισταθούν σε όποιον προσπαθήσει να παρέμβει στα εσωτερικά Λιβύης. Επιδώσαμε γραπτή επιστολή που ζητήσαμε να παρουσιαστεί στους Έλληνες βουλευτές με την άποψη μας προς τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού για να ενημερωθούν για τη στάση του φίλου Λιβυκού λαού. Θα είμαστε μια ομάδα για να ακυρώσουμε τη συμφωνία βάσει των διατάξεων του διεθνούς δικαίου και όλα τα διεθνή φόρα έχουμε ζητήσει συνεχή επικοινωνία μεταξύ μας και άμεση μεταξύ Βουλής της Λιβύης και Ελλήνων για να ακυρωθεί η συμφωνία-συνθήκη και για να καθορίσουμε ευκαιρίες για το μέλλον για τους δύο λαούς για την ανοικοδόμηση της Λιβύης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλεχ

Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι «επιδιώκουμε θαλάσσια και αεροπορική σύνδεση και συνεχή επικοινωνία και απευθύνουμε πρόσκληση σε ελληνικές εταιρίες να έρθουν στην Λιβύη να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση. Το 90% του εδάφους είναι υπό το έλεγχο του στρατού και της Βουλής και όποιος θέλει να δει την πραγματικότητα με τα μάτια του να μας επισκεφτεί».

Από την πλευρά του ο κ. Τασούλα ανέφερε τα εξής:

«Δεχθήκαμε μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ενημέρωση. Αυτή η ενημέρωση για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της Λιβύης έχουν μεγάλη σημασία για μας ενόψει του ότι ο κ. Σαλέχ πρόσφατα έχει τοποθετηθεί με νομική τεκμηρίωση για το σοβαρό ζήτημα που αφορά τη χώρα του για τη πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης την οποία θεωρεί απολύτως καταδικαστέα και νομικά ανύπαρκτη», είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «ως κοινοβούλιο ενδιαφερόμαστε για την ειρήνευση και συμφιλίωση στη Λιβύη και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες μέσω του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για αυτό το σκοπό. Είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει και εμάς να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας στη κατεύθυνση ειρήνευση και ομαλότητας στη Λιβύη.

Ευχαριστώ τον κ. Σαλέχ εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για την επίσκεψη στην Αθήνα όσο και αναλυτική ενημέρωση που τύχαμε», είπε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση της λιβυκής βουλής περί μιας κενής περιεχομένου και ανεφάρμοστης συμφωνίας που θέτουν σε αστάθεια τη περιοχή, απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική μεσόγειο. «Η κυβέρνηση στηρίζει προσπάθειες του κ. Σαλαμέ και το δηλώσαμε στο πρόεδρο, καθώς και την ετοιμότητα μας να βοηθήσουμε προς τη κατεύθυνση ειρήνευση και εφαρμογή διεθνούς δικαίου στη περιοχή».

Το «παρόν» στη συνάντηση έδωσε και υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος υπογράμμισε τα παρακάτω:

«Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Τασούλα, για την πρόσκλησή του να βρίσκομαι σήμερα εδώ.

Όπως, θέλω να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνο-λιβυκής Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Άγγελο Συρίγο, για την εδώ παρουσία του. Θα ήθελα, όμως, κυρίως να ευχαριστήσω τον κ. Aguila Saleh, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού της, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο για την επίσκεψή του στην Αθήνα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και για την ενημέρωση, την αναλυτική ενημέρωση της οποίας τύχαμε.

Χαίρομαι για την τοποθέτησή του, για την τοποθέτηση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, σύμφωνα με την οποία, τα memoranda τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή. Απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλω, επίσης, να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Salamé και αυτό το δηλώσαμε στον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως του δηλώσαμε και την ετοιμότητα μας σαν ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στη Λιβύη». Πηγή: www.paraskhnio.gr

0 views0 comments