“Προτιμώ το σωστό να επιλέγεται από την κοινωνία παρά να επιβάλλεται σε αυτή”

Η κοινωνία να επιλέξει το σωστό και όλοι οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δη νωρίτερα από το Σεπτέμβριο, άφησε ανοιχτό και από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το “πράσινο πιστοποιητικό”.

Διαμήνυσε ότι εάν χρειαστεί θα προτάξει τη δημόσια υγεία και θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, αλλά κάλεσε την κοινωνία να επιλέξει το σωστό και όλους τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ειδικότερα ότι πολύ σύντομα μετά από αίτημα του θα γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Βιοηθικής και τόνισε ότι: “Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία”.

Επανέλαβε επίσης ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους, υπογραμμίζοντας ότι δεν του αρέσει ο όρος “προνόμια” ή ελευθερίες. Σχολίασε μάλιστα ότι ούτως ή άλλως “ουδείς από το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους”.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πάντως ότι: “Προτιμώ το σωστό να επιλέγεται από την κοινωνία παρά να επιβάλλεται σε αυτή”, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν. Έδωσε έτσι μία... τελευταία ευκαιρία στην πειθώ, πριν οδηγηθεί η πολιτεία στην υποχρεωτικότητα.

Επισήμανε άλλωστε ότι μόνο 5 από τους 392 πολίτες που είναι διασωληνωμένοι αυτή τη στιγμή, είχαν εμβολιαστεί, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει.