Προς σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών-Συνεδριάζει αύριο η υγειονομική επιτροπή

«H χώρα αποκτά για πρώτη φορά οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown»-Σενάρια για έναρξη της χαλάρωσης από το τέλος του μήνα.

Τη σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων εξετάζει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, αύριο, Tετάρτη, θα συνεδριάσει η υγειονομική επιτροπή για να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας.

Η επιτροπή θα κάνει αξιολόγηση των μέτρων και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές.

Διαβάστε ακόμη: Θερίζει την Ευρώπη ο κορονοϊός: Πάνω από 900.000 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι

Επίσης, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα εξετάσει τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τους υγειονομικούς παράγοντες και την επίδραση κάθε δραστηριότητας στη μετάδοση του ιού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τείχους ανοσίας που θα οδηγήσει σταδιακά στην άρση των περιορισμών και στην επάνοδο σε μία νέα κανονικότητα.

Η σκέψη που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και συζητήθηκε και χθες κατά την σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσία του Βασίλη Κικίλια και του Σωτήρη Τσιόδρα, είναι να υπάρξει μία πρώτη βαλβίδα αποσυμπίεσης ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα 22 του μηνός, με ένα πρώτο «άνοιγμα» κυρίως ψυχολογικό και σημειολογικό.

Η σκέψη είναι να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και εάν δούμε επιπεδοποίηση της πανδημίας να πάμε σε άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 29 Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θα δείξουν προς τα πού πάει η κατάσταση, με κυβερνητικά στελέχη πάντως να αντιλαμβάνονται πως η πίεση που υπάρχει πλέον στην κοινωνία χρειάζεται μία διαφορετική διαχείριση.

Ακόμα πάντως και να ευοδωθεί το σενάριο του «σπαστού» ανοίγματος εντός του Μαρτίου, τα σχολεία και η εστίαση είναι βέβαιο πως προγραμματίζονται για τον Απρίλιο. Επιθυμία άλλωστε της κυβέρνησης, όπως έχουν πει ουκ ολίγες φορές στελέχη της είναι όταν υπάρξει άνοιγμα μίας κατηγορίας να είναι πλέον οριστικό και να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Πηγή: kathimerini.gr


Δείτε περισσότερα νέα