“Πράσινο φως” και στην Ελλάδα για το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού και στους άνω των 65 ετών, έδωσε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει από το τέλος Ιανουαρίου το εμβόλιο της AstraZeneca με τη σύσταση να γίνεται από άτομα 18 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ο έλεγχος των δεδομένων από την ελληνική επιτροπή ήταν ενδελεχής και το συμπέρασμα ήταν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ανοσογόγο και προστατεύει όλους τους εμβολιαζομένους, ενώ βοηθάει να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και προστατεύει και από την ήπια νόσο.

«Οι αρχικές μελέτες, όμως, περιελάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, ενώ τόνισε πως με βάση αυτό το δεδομένο η επιτροπή αποφάσισε αρχικά την χορήγησή του σε άτομα έως 64 ετών, διατυπώνοντας όμως τη θέση ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις μελέτες.

Θεοδωρίδου: Οι νέες μελέτες δείχνουν μείωση κινδύνου κατά 80%

«Σήμερα, ένα μήνα μετά από αυτήν την τοποθέτηση, έχουν προδημοσιευθεί νέες μελέτες που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς για τους άνω των 65 ετών. Το συμπέρασμα της πρώτης μελέτης ήταν ότι με μία δόση του εμβολίου επιτεύχθηκε μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία. Το συμπέρασμα της δεύτερης μελέτης, ήταν ότι με μία δόση μειώνεται ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης κατά 80%», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως με βάση την πρώτη μελέτη, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% με το εμβόλιο της Astrazeneca. «Με μία δόση εμβολίου επιτεύχθηκε μείωση των εισαγωγών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η δεύτερη μελέτη προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά σε 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό», τόνισε ακόμα η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε: «Και σε αυτή την περίπτωση έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών».

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση για χορήγηση σε πολίτες άνω των 65 στη Μεγάλη Βρετανία, στην Γαλλία (65 με 74 ετών με υποκείμενα νοσήματα), στην Αυστρία, στη Γερμανία και στη Σουηδία.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η ελληνική επιτροπή είχε συστήσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα 18-64 ετών, επισημαίνοντας πως οι δύο δόσεις θα πρέπει να γίνουν σε απόσταση 12 εβδομάδων. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα