ΠΟΥ: «Ο εθνικισμός των εμβολίων θα παρατείνει την πανδημία

Δεν θα εγκριθεί ένα εμβόλιο που δεν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάλεσε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, τις χώρες σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διαχειριστούν την πανδημία. Τόνισε ότι «ο εθνικισμός των εμβολίων» θα επιβραδύνει μόνο την αντίδραση στην πανδημία. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι ο ΠΟΥ «δεν θα εγκρίνει» ένα εμβόλιο εάν δεν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Διαβάστε επίσης: Νέα μελέτη: Ένα φθηνό φάρμακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ασθενών με σοβαρή Covid-19

Στόχος η αγορά και διανομή των εμβολίων

Ο μηχανισμός COVAX, του οποίου ηγείται η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει στόχο να βοηθήσει στην αγορά και τη διανομή των εμβολίων.

Ωστόσο ορισμένες χώρες που έχουν εξασφαλίσει τις δικές τους προμήθειες μέσω διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν δηλώσει ότι δεν θα μετάσχουν στον μηχανισμό COVAX.

«Ο εθνικισμός των εμβολίων θα παρατείνει την πανδημία», δήλωσε ο Τέντρος σε ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη, χωρίς να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί μέχρι τα μέσα του 2021

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε χθες πως δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία των αυστηρών ελέγχων της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους.

Διαβάστε επίσης: Μήνας «ορόσημο» ο Νοέμβριος για την πανδημία του κοροναϊού

«Δεν περιμένουμε ότι θα δούμε εκτεταμένους εμβολιασμούς μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους», δήλωσε η εκπρόσωπος Μάργκαρετ Χάρις στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Αυτή η φάση 3 πρέπει να διαρκέσει περισσότερο επειδή είναι ανάγκη να δούμε πόσο αληθινά προστατευτικό είναι το εμβόλιο και είναι επίσης ανάγκη να δούμε πόσο ασφαλές είναι», πρόσθεσε η εκπρόσωπος αναφερόμενη στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

23 views0 comments