ΠΕΦ: Αυξήθηκαν κατά 59,7% οι εξαγωγές φαρμάκων-Πρωταγωνιστούν τα ελληνικά φάρμακα

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 59,7% των εξαγωγών φαρμάκων στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Αυτό δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (Αύγουστος 2020) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό φάρμακο παραμένει σταθερά το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας. Μετά τα πετρελαιοειδή, το ποσοστό της συμμετοχής τους στις εξαγωγές να ξεπερνά το 6%!

Η αύξηση των εξαγωγών για το ελληνικό φάρμακο έγινε σε μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες υπολειτουργούσαν και υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις στο διεθνές εμπόριο.

Δείτε επίσης : Κρίση και ύφεση θα είναι πιο βαθιές από όσο νομίζαμε-Η οικονομία μετά την πανδημία δεν θα είναι ίδια

Η αύξηση των εξαγωγών έγινε, αφού καλύφθηκαν πλήρως οι εγχώριες ανάγκες σε φάρμακα. Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου εξασφάλισε την αυτάρκεια και την επάρκεια στα αναγκαία φάρμακα πρώτης γραμμής στη χώρα μας. Παράλληλα εξασφάλισε πλήρως την κάλυψη των αναγκών περισσότερων από τριών εκατομμυρίων ασφαλισμένων και ασθενών.

Μεγάλη αξία και για την οικονομία

Εκτός από τον σημαντικό της ρόλο για το σύστημα υγείας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας ελπιδοφόρος κλάδος, με μεγάλη αξία για την οικονομία και τις εξαγωγές. Οι παραγωγικές επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και η προσέλκυση επενδύσεων ξένων εταιρειών, θα έχουν μια μοναδική πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας.

Το ζητούμενο της επόμενης ημέρας για την εθνική οικονομία είναι η ταχεία επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης. Και η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό προνόμιο: διαθέτει εξωστρεφή, ισχυρή εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, που παράγει υψηλής ποιότητας, διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά φάρμακα και μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.  Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα