Παγκόσμιο το πρόβλημα της mega παραγωγής εμβολίων-Τι μας διδάσκει το παράδειγμα της Ρωσίας


Τα αναδυόμενα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού από τις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν ηχηρή προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί αν παραμείνουν ανεμβολίαστοι εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στη Βραζιλία, την Αφρική, την Ινδία κι αλλού. Ιδανικά ο πληθυσμός της γης θα έπρεπε να εμβολιαστεί ταυτόχρονα, κάτι που φυσικά δεν είναι δυνατόν να γίνει, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήδη με ανακοίνωσή του προτρέπει τα πλούσια κράτη αντί να προβούν στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων (που δεν κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση covid) να δώσουν τις περισσευούμενες δόσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος καταγράφει τις αγωνίες των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών, εκεί όπου τα διαθέσιμα εμβόλια δεν φτάνουν ούτε καν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών και των πλέον ευπαθών και τις αντιπαραθέτει με τους προβληματισμούς των πληθυσμών των εύρωστων κρατών (πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, πότε θα γυρίσουμε στην κανονικότητα), ενώ παράλληλα καταγράφει τις ανησυχίες των ειδικών στον τομέα της δημόσιας Υγείας, όπως το αν θα υπάρξουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων τους επόμενους μήνες για να εμβολιαστούν περισσότεροι ευάλωτοι στον πλανήτη κι αν θα δούμε νέες πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις εφόσον δεν αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων. Πόσο όμως εύκολο είναι να αυξηθεί η παραγωγή αυτών των νέας τεχνολογίας εμβολίων; Ακόμα και η Ρωσία που είχε υποσχεθεί μαζική παραγωγή του Sputnik V σε mega δόσεις, τα βρίσκει μπαστούνια με τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν τον περασμένο Μάρτιο (πως η χώρα του έχει υπογράψει διακρατικές συμφωνίες για την παραγωγή 700 εκατομμυρίων δόσεων στο εξωτερικό) να παραμένουν έωλες υποσχέσεις. Κι αυτό γιατί έως πριν λίγες ημέρες στις 12 Μαΐου, η παραγωγή του Sputnik V είχε φτάσει μετά βίας τα 48 εκατ. εμβόλια, εκ των οποίων 33 εκατομμύρια διοχετεύτηκαν στους Ρώσους και 15 εκατ. σε κατοίκους άλλων κρατών.

Σε αυτό το mega εγχείρημα, της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό, η μετατροπή ενός Σοβιετικού εργοστασίου Αυτοκινήτων σε προηγμένη Μονάδα Εμβολίων αποδείχθηκε το… εύκολο κομμάτι της διαδρομής. Το εμβόλιο Sputnik V είναι δύο δόσεων και ανήκει στην κατηγορί