Ο νέος πρόεδρο του ΕΟΦ ως επικεφαλής της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων


Τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ επέλεξε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να θέσει ως επικεφαλής στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τιμών Φαρμάκων. Με την ίδια απόφαση, ορίστηκε η σύνθεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Η Επιτροπή έχει να διεκπεραιώσει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς και να καταφέρει σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, για τις τιμές των νέων καινοτόμων φαρμάκων, καθώς εξαιτίας της πολύμηνης παύσης των εργασιών της συγκεκριμένης επιτροπής έχουν συσσωρευθεί δεκάδες φάκελοι, με φάρμακα που οι ασθενείς αναμένουν εδώ και καιρό να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης λοιπόν ορίζεται ο Δημήτριος Φιλίππου. Η υπόλοιπη σύνθεση της νέας Επιτροπής τιμών είναι η εξής:

- Σκαλτσά Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ - Μαχαίρας Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ - Πανουτσόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - Γκογκοζώτου Βασιλική-Κωνσταντίνα, Αξιολογήτρια στη Διεύθυνση Αξιολόγησης Προϊόντων - Γραμματέας του Τμήματος Δ΄ Ραδιενεργών Σκευασμάτων ή Ιδιοσκευασμάτων του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του Ε.Ο.Φ. - Βλάχου Μαργαρίτα, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός Ε.Σ.Υ. - Λίτσα Παναγιώτα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - Κουράφαλος Βασίλειος, Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης Χορήγησης Θεραπευτικών Μέσων και Αξιοποίησης Ελέγχων της Διεύθυνσης Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - Κουτραφούρη Βασιλική, Προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων του Ε.Ο.Φ.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης θα παρίσταται η Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου Ε.Ο.Π.Υ.Υ.


Πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής αποτελεί η διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

"Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, φέρει την ευθύνη γιατί η προηγούμενη διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα C κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο (Ιούλιος 2016-Ιούλιος 2017), ενώ στη συνέχεια απέτυχε να επαναδιαπραγματευθεί, με συνέπεια από το Σεπτέμβριο του 2018 να μην υπάρχει συμφωνία. Είναι λοιπόν τουλάχιστον υποκριτικό από την πλευρά του τ. Υπουργού Υγείας, να εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα", τονίζει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, απαντώντας στα μέλη του Τομέα Υγείας του ΖΥΡΙΖΑ, τα οποία επέρριπταν ευθύνες στο νυν Υπουργείο Υγείας για τις καθυστερήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Ηπατίτιδα C, προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων στις κατηγορίες φαρμάκων που φορούν:

Ανοσοθεραπείες, Ψωρίαση κατά πλάκας, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Πολλαπλό μυέλωμα, Κυστική ίνωση, Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία και Προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs). Πηγή: www.iatropedia.gr

9 views0 comments