Ο Μητσοτάκης απειλεί με βέτο την ΕΕ-Στην Ελλάδα ο Χαφτάρ


"Η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο, σε περίπτωση που οποιαδήποτε πολιτική λύση για τη Λιβύη δεν απορρίπτει το Μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης. Το έχω πει και στη Μέρκελ", τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον Alpha.

Οι θέσεις του Πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ βγήκαν και ειδήσεις.

Η πρώτη αφορά στο δικαίωμα του βέτο, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να ασκήσει, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν τραβήξει το "αυτί" στην Άγκυρα για τη συμφωνία με τη Λιβύη: «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο στην ΕΕ» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το τουρκολιβυκό σύμφωνο αφορά συνολικά την Ευρώπη, δεν είναι διμερές ή τριμερές θέμα, όταν η Τουρκία λέει ότι ‘’τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδειά μας’’» εξήγησε.

 Για τη Διάσκεψη του Βερολίνου και την απουσία της Ελλάδας, για την οποία η κυβέρνηση δέχεται κριτική, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κακώς δεν προσκληθήκαμε στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Βέβαια ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το παρόν, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το παρόν. Θα έχω και αύριο Παρασκευή επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους» τόνισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ξανά παράνομο το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης.

Για την τουρκική προκλητικότητα και το ενδεχόμενο "θερμού" επεισοδίου, ο Πρωθυπουργός είπε: "Ο Ερντογάν απομονώνεται και γι' αυτό προκαλεί, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ τονίσαμε τις κόκκινες γραμμές μας. Με την Τουρκία υπάρχει επικοινωνία, παρά την όξυνση. Γίνονται προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε σε θερμό επεισόδιο. Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες. Σε δύο εβδομάδες θα δω τον κ. Μακρόν που έχει δείξει έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε να διαχειρισθούμε δύσκολη και έντονα κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, αλλά μπορούμε να διαχειρισθούμε. Αν η Τουρκία παραβιάσει τα εθνικά μας ύδατα, θα κάνουμε αυτό που πρέπει". Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη: "Όπως έχω πει, στη Χάγη θα πάμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα. Γιατί όχι; Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Τα υπόλοιπα θέματα δεν υπάρχουν. Καμία περίπτωση η χώρα να πάει στη Χάγη για άλλο ζήτημα πλην της υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει άλλο θέμα, δεν συζητάω ανύπαρκτα ζητήματα". Στην Ελλάδα ο Χαφτάρ Πρέπει να σημειωθεί πως την ώρα που μεταδιδόταν η συνέντευξη, έγινε γνωστό πως ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ, έφτασε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έλευση του Χαφτάρ στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν τη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος. Ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ενώ η έλευσή του στην πρωτεύουσα δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας. Το πρόγραμμα των επαφών που θα έχει στην πρωτεύουσα είναι άγνωστο, ωστόσο πληροφορίες τον θέλουν να συναντάται με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Άγνωστο είναι, ακόμη, εάν ο στρατάρχης Χαφτάρ, «αντίπαλον δέος» του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ-Σάρατζ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, θα διανυκτερεύσει στην Αθήνα ή θα αναχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις χθες, ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Επίσης, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του Μνημονίου Ερντογάν- αλ-Σάρατζ.

Πηγή: Reporter.gr


Δείτε περισσότερα εδώ

1 view0 comments