Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Το ταμείο ανάκαμψης είναι ένα εργαλείο για την επόμενη γενιά της Ευρώπης

Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε για ένα εργαλεία της επόμενης γενιάς της Ευρώπης, παρουσιάζοντας το πακέτο στήριξης ύψους 750 δις ευρώ στο ευρωκοινοβούλιο. Η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ομιλία της στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σχέδιό της προκαλεί την αντίδραση ορισμένων κρατών μελών, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία, που θα προτιμούσαν αυτήν η οικονομική στήριξη να γίνει αποκλειστικά δανείων και όχι επιχορηγήσεων, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει έναν συνδυασμό των δύο. Μια πρόταση που καλωσόρισε με μήνυμά του νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκό σχέδιο «Μάρσαλ»: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

«Είμαι μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη για μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα κρίση» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες...». «Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια... Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή» σημείωσε επίσης η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ευρώπη είναι μια ιστορία γενιών και κάθε ευρωπαϊκή γενιά έχει τη δική της ιστορία» είπε ξεκινώντας την ομιλία της η Φον Ντερ Λάιεν, περιγράφοντας τα βήματα της ΕΕ από τον Β΄ΠΠ μέχρι και σήμερα. «Σε αυτή την αποφασιστική στιγμή, αποφασίσαμε να κάνουμε το βήμα μαζί. Γιατί για την Ευρώπη τα πιο θαρραλέα μέτρα, θα είναι πάντα και τα πιο σίγουρα. Είναι αυτό που μας επέτρεψε να χτίσουμε μια ένωση ειρήνης και ευημερίας που όμοιά της δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει στον κόσμο» συνέχισε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Κομισιόν σήμερα προτείνει ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης το οποίο ονομάζεται “η επόμενη γενιά της ΕΕ” αξίας 750 δις ευρώ» είπε στη συνέχεια η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Να δανειστούμε χρήματα από τις αγορές. Αυτή είναι μια έκτακτη και επείγουσα απάντηση, σε μια έκτακτη και επείγουσα κρίση» πρόσθεσε. «Το εργαλείο “η επόμενη γενιά της ΕΕ” θα επενδύσει στην αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού και στην προστασία της ενιαίας αγοράς» είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και πρόσθεσε. «Και ενώ το κάνουμε αυτό θα πρέπει να επιταχύνουμε προς ένα πράσινο, ψηφιακό και ανθεκτικό μέλλον γιατί αυτό είναι το μέλλον της επόμενης γενιάς της Ευρώπης».

Πηγή: Κέρδος online


Δείτε περισσότερα

16 views0 comments