Οι 13 καλές ειδήσεις του 2020

Και μία ελληνική ανάμεσά τους.

Το 2020 θα μνημονεύεται ως έτος των δεινών. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, τα lockdown και η απομόνωση. Είδαμε και θανάτους τεράστιων προσωπικοτήτων (Κόμπι Μπράιαντ, Ντιέγκο Μαραντόνα), πρωτοφανή εγκλήματα εναντίον Αφροαμερικανών που προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ (δολοφονίες Τζορτζ Φλόιντ και Μπριάνα Τέιλορ), πολύνεκρα συμβάντα (έκρηξη στο Λίβανο) και φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, σεισμός στην Σάμο). Δεν παύει, όμως, να αποτελεί και ένα ακόμη έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν αξιοσημείωτα γεγονότα κι επιτεύγματα. Από την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στην Αφρική μέχρι την δίκη της Χρυσής Αυγής και από τις προσπάθειες θεραπείας του καρκίνου μέχρι την εκλογική ήττα του Τραμπ, η HuffPost Greece παρουσιάζει μερικές φωτεινές σελίδες του φετινού ημερολογίου. Σημειώνεται, ότι το παρόν κείμενο είναι covid-free, που σημαίνει ότι οι καλές ειδήσεις γύρω από τον κορονοϊό (για παράδειγμα παρασκευή εμβολίου, μείωση της ρύπανσης) δεν συγκαταλέγονται.

Το τέλος της πολιομυελίτιδας στην Αφρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε ότι ”ο ιός της πολιομυελίτιδας εξαλείφθηκε” από την αφρικανική ήπειρο, τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνιση των τελευταίων κρουσμάτων στη βορειοανατολική Νιγηρία, μια περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ. Πριν από 25 χρόνια η ασθένεια οδηγούσε στην παράλυση περισσότερα από 75.000 παιδιά σε ολόκληρη την ήπειρο κάθε χρόνο. Έκτοτε, έχουν δοθεί δισεκατομμύρια στοματικά εμβόλια, αποτρέποντας 1,8 εκατομμύρια εκδηλώσεις της ασθένειας. Είναι μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας υγειονομικής περίθαλψης όλων των εποχών και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο επίτευγμα.

Νέα ανακάλυψη για τον καρκίνο Τον Ιούλιο, επιστήμονες στην Αυστραλία ανέφεραν προκλινικές εργαστηριακές μελέτες για ένα νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου που έχει δείξει πολλά υποσχόμενα σημάδια. «Ελπίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καρκίνων αίματος, αλλά και άλλες κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, των πνευμόνων, των νεφρών, των ωοθηκών, του παγκρέατος και του γλοιοβλαστώματος», δήλωσε η επικεφαλής αναπληρώτρια καθηγήτρια, Κρίστερν Ράντφορντ Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από ερευνητές που εδρεύουν στο Ινστιτούτο Μεταφραστικής Έρευνας της Αυστραλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Queensland. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από επιχορηγήσεις από το φιλανθρωπικό ίδρυμα έρε