Οι μεταρρυθμίσεις και οι αντιδράσεις


Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος έπαιξε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια και η αλλαγή κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε δυναμικά με μειώσεις φόρων και άλλων επιβαρύνσεων, προχώρησε σε κάποιες θεσμικές αλλαγές και δηλώνει σε κάθε ευκαιρία φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τη μεσαία τάξη. Οι πολίτες συντηρούν όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις πολύ υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και εναποθέτουν πολλές ελπίδες για μια πραγματική επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία.

Δυστυχώς, η πραγματική επιστροφή  απαιτεί πολύ περισσότερα τα οποία ούτε έχουν γίνει, ούτε είναι εύκολο να γίνουν γρήγορα. Απαιτούνται μεγάλες θεσμικές αλλαγές τις οποίες περιγράφει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ενδιάμεση έκθεση του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Συγκεκριμένα λέει ότι «Σύμφωνα με τους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, ειδικά αν οι μεταρρυθμίσεις εστιάσουν στη βελτίωση του κράτους δικαίου, της ποιότητας του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και της αποτελεσματικότητας της διοίκησης καθώς και στον έλεγχο της διαφθοράς.»

Η κυβέρνηση έχει αναθέσει στον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να επιβλέψει αυτές της αλλαγές, στον υπουργό ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη να τις υλοποιήσει στηριζόμενος σε υφυπουργούς και στελέχη με «βαριά» βιογραφικά. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν το χάος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ένα χάος δομημένο με μεγάλη μεθοδικότητα επί δεκαετίες από τους συνδικαλιστές του δημοσίου το οποίο περιέχει παγίδες, αδιέξοδα, δικαστικές διώξεις και αξεπέραστους εσωτερικούς κανονισμούς. Η πολυνομία, οι αντιφατικοί και κακοί νόμοι, οι υπουργικές αποφάσεις, οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι, οι συναρμοδιότητες, είναι εμπόδια ορατά ή κρυφά που αποσκοπούν στην προστασία και διατήρηση αυτού του χάους. Κανείς δεν περιμένει πολλά από αυτή την ομάδα που αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργού του οποίου η εντολή είναι σαφής: Ξεκαθαρίστε τα και απλουστεύστε τα όλα. Η προσπάθεια είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Και λίγα να πετύχουν πάλι θα είναι ένα θαύμα. Όμως πρέπει ενδεχομένως να επανεξετάσουν το πώς αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο τέρας, όπως το τέρας της γραφειοκρατίας. Ο τρόπος που αντιμετώπισε ο Ηρακλής τη Λερναία Ύδρα δείχνει την ορθή μέθοδο. Έκοβε και καυτηρίαζε ένα-ένα τα κεφάλια. Όχι όλα μαζί.  Η ομάδα αυτή προσπαθεί να χτυπήσει το κτήνος στην καρδιά και αυτό είναι λάθος. Πρέπει να ξεκινήσει να κόβει τα κεφάλια και αυτό