Οι μειώσεις φόρων και ρυθμίσεις που έρχονται από Ιούνιο

Φορολογικά μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εστίασης, τουρισμού και μεταφορών αλλά και την αποκατάσταση απολεσθέντων εισοδημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων που δέχθηκαν αναγκαστικές μειώσεις.

Μειώσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία με στόχο τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού, ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα στον Μάιο. Παράλληλα, προετοιμάζει ένα «πακέτο» φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο αργότερα θα νομοθετηθεί και θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους με στόχο την τόνωση της ρευστότητας των νοικοκυριών και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Στοχευμένες παρεμβάσεις Όσον αφορά στο πρώτο πακέτο μέτρων, που αναμένεται να εφαρμοστεί από Ιούνιο, και βάσει των όσων ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εντός του τρέχοντος μηνός θα ανακοινωθούν φορολογικά μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών αλλά και την αποκατάσταση των απολεσθέντων εισοδημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων που δέχθηκαν αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% στα εισπραττόμενα ενοίκια. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αυτά θα προβλέπουν: Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%για τα σερβιριζόμενα ροφήματα προς επιτόπια κατανάλωση: Για συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη για επιτόπια κατανάλωση σε καταστήματα μαζικής εστίασης διατίθενται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς για κατανάλωση εκτός καταστημάτων (take away) επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, όπως π.χ. ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι, εξετάζεται η υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13%. Εφόσον τα καταστήματα στα οποία διατίθενται τα ροφήματα αυτά περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση, τότε οι τιμές τους θα μειωθούν κατά 9%.

Δείτε επίσης: Άνοιξε το Taxis για υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Γενικευμένη περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: Εξετάζεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 12% ή ενδεχομένως και στο 11%, για όλα τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές και να ενισχυθεί η κατανάλωση και η ρευστότητα στο συγκεκριμένο κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% (από 13%) για το φαγητό και στο 13% (από 24%) για τα αναψυκτικά και τα ποτά. Πηγή: CNN.gr