Ξεκινούν και στην Ελλάδα δοκιμές φαρμάκου για τον κοροναϊό


Συμβάλει και η Ελλάδα στην παγκόσμια προσπάθεια ανακάλυψης νέων θεραπειών του COVID-19. Εγκρίθηκε την Παρασκευή η διεξαγωγή μίας κλινικής μελέτης και στη χώρα μας, που αφορά τη δοκιμή του αντι-ιικού φαρμάκου remdesivir.

Η Ελλάδα, μαζί με την Αγγλία, είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης στις οποίες εγκρίνεται η διεξαγωγή της μελέτης. Ήδη η μελέτη διεξάγεται στις ΗΠΑ καθώς και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Χρηματοδοτείται από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και χορηγός για την ΕΕ είναι το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Πρόκειται για μία προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή μελέτη, με ομάδα ελέγχου δοκιμή για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του remdesivir σε νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19. Η μελέτη είναι μία πολυκεντρική δοκιμή που θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές παγκόσμια.

Στην Ελλάδα, η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη ενώ θα συμμετέχουν 4 κλινικές:

  • Η Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικό» με επιστημονική υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου.

  • Η Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Σπύρο Ζακυνθινό.

  • Η Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», με επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή Νικόλαο Κουλούρη.

  • Η Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Συμεών Μεταλλίδη.

«Ελπίζουμε και αυτή η μελέτη, μαζί με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται, να συμβάλλει στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνει η κ Τουλούμη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04280705

Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα

21 views0 comments