Ξεκινά ο εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών


Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το πράσινο φως για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών. Η πλατφόρμα για κλείσιμο των ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το πώς θα τεκμηριώνεται η συγκατάθεση των γονέων-κηδεμόνων.

Αυτό ανακοινώθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το πρόγραμμα εμβολιασμών έναντι της covid-19 από την πρόεδρο της επιτροπής, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και το γενικό γραμματέα Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η κ Θεοδωρίδου αιτιολόγησε την απόφαση της επιτροπής, λέγοντας ότι στις ΗΠΑ η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω covid-19 παιδιών και εφήβων είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερος από την εποχική γρίπη. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, τα παιδιά έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, αντιπροσωπεύοντας το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων στις ΗΠΑ. Η πιο σοβαρή επιπλοκή της covid-19 αφορά ένα σπάνιο, φλεγμονώδες σύνδρομο.

Από την άλλη, τόνισε ότι ο εμβολιασμός με τα εμβόλια mRNA έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπό δημοσίευση πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ έδειξε ότι:

  • Μέχρι 21 Ιουνίου, είχαν πραγματοποιηθεί 8 εκατ. δόσεις σε παιδιά 12-17 ετών και σε 6 εκατ. παιδιά είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις

  • συνολικά καταγράφηκαν 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδας, η οποία αυτοϊάται και δεν εμπνέει ανησυχία.

Η κ Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από την covid-19 διατρέχουν παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και κατά κύριο λόγο εκείνα που είναι παχύσαρκα ή πάσχουν από πνευμονοπάθειες ή άλλα νευρολογικά νοσήματα. Ο εμβολιασμός των εφήβων 12-17 ετών προστατεύει όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τα ευάλωτα άτομα τους περιβάλλοντός τους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 8.770.000 δόσεις εμβολίων. Σήμερα, ξεπεράσαμε τα 5 εκατ. άτομα που έχουν κάνει μία δόση, ενώ 4 εκατ. Έλληνες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους -αριθμός που αντιστοιχεί στο 38,2% του γενικού πληθυσμού και 45% επί των ενηλίκων.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι ξεκινά από την Κρήτη ειδικό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό σε δυσπρόσιτες και αποκακρυσμένες περιοχές, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους οικείους δήμους. Παράλληλα, δημοσιεύτηκε στο emvolio.gov.gr η πρόσκληση για ιατρούς, που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον ατόμων με κινητικά προβλήματα. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα